Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни в

...
Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни в
Коментари Харесай

The Washington Post: Залужни заявил на Зеленски, че ситуацията на форнта няма да се подобри за Киев

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна (ВСУ) военачалник Валери Залужни в диалог с украинския президент Владимир Зеленски е дал да се разбере, че обстановката на бойното поле надали ще се промени към по-добро за Киев в близко бъдеще. Това заяви The Washington Post, базирайки се на свои източници.

Според тях на 29 януари е извършен диалог, по време на който Зеленски е споделил на Залужни, че скоро ще бъде уволнен. Президентът предположил, че измененията във военното командване ще оказват помощ за възстановяване на цялостната обстановка. По време на срещата Зеленски е споделил, че обществеността е все по-уморена от спора и помощта от интернационалните сътрудници се е забавила.

На собствен ред генералът е дал да се разбере на президента, че бързо възстановяване на позицията на Украйна на бойното поле е малко евентуално. Той е предложил и някои хрумвания за провокациите, пред които ще се изправи неговият правоприемник.

Както отбелязва изданието, отстраняването на Залужни " може да докара до противоположния резултат и да разреши на Москва да се възползва от неустойчивостта ".

 

" В тази обстановка единствено Русия ще завоюва “, отбелязва събеседникът на вестника. По думите му генералът не се е ядосал за уволнението. Отношенията сред Зеленски и Залужни, акцентира изданието, са се влошили за съвсем две години на война. Според източници на WP те нямат доверие един на различен.

На 29 януари някогашният народен представител от Върховната рада Борислав Береза ​​заяви, че Залужни е отхвърлен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Според някогашния народен представител в тази връзка президентската канцелария е получила възмутени позвънявания от задгранични сътрудници. От своя страна депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко разкри, че Залужни е осведомен за оставката си, само че към момента няма декрет.

По-късно прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров заяви, че Зеленски не е уволнявал Залужни. Въпреки това спекулациите в украинските медии и обществените мрежи за ориста на Залужни не престават и до през днешния ден. WP заяви на 31 януари, че Зеленски към този момент е взел решение за оставката на Залужни, макар че известието може да се забави известно време. CNN по-късно посочи, че указът за оставката на главнокомандващия ще бъде подписан преди края на тази седмица.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР