Главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски заяви днес, че ситуацията

...
Главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски заяви днес, че ситуацията
Коментари Харесай

Киев: Руските сили засилват натиска в източната част на Украйна

Главнокомандващият украинската войска генерал-полковник Олександър Сирски съобщи през днешния ден, че обстановката на източния фронт се е влошила през последните дни, като Русия е засилила щурмовете с бронирана техника и че се водят боеве за надзор над населено място западно от разрушения град Бахмут, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Изявлението на Сирски повече от две години след началото на нашествието на Русия демонстрира все по-мрачното въодушевление в Киев, защото жизненоважната военна помощ на Съединени американски щати, която Киев очакваше да получи преди месеци, остава блокирана в Конгреса, отбелязва Ройтерс.

Сириски сподели, че е пътувал до проблематичната част от фронта, с цел да я стабилизира, до момента в който съветските щурмови елементи употребяват танкове и бронетранспортьори, възползвайки се от сухото и топло време, което им разрешава да маневрират по-лесно.

„ Ситуацията на източния фронт през последните дни стана доста по-напрегната. Това е обвързвано на първо място със забележителното активизиране на настъпателните действия на врага след президентските избори в Русия “, написа той в обществената мрежа „ Телеграм “.

Откакто президентът Владимир Путин беше избран отново на изборите през март, Русия ускори офанзивите си против Украйна и нанесе три масирани въздушни удара по енергийната ѝ система, разрушавайки електроцентрали и подстанции.

Забавянето на военната помощ от Запада оставя Украйна уязвима от въздушни набези и отстъпваща във връзка с въоръжението на бойното поле. През последните седмици Киев насочва все по-отчаяни апели за доставката на противовъздушни ракети. 

Сирски добави, че съветските сили понасят огромни загуби по време на офанзивите, само че от време на време реализират тактически прогрес.

По-рано канали в обществените мрежи оповестиха за рухването на източноукраинското село Богдановка, западно от Бахмут, което накара през днешния ден министерството на защитата в Киев да излезе с публично опровергаване, като в същото време призна, че боевете в региона са яростни.

„ Вражеските щурмови групи доближиха покрайнините на селището. Богадановка е под контрола на силите за защита “, написа в документа.

Селището е ситуирано североизточно от град Часов Яр, следена от украинските сили твърдина, която Русия се пробва да доближи, откакто през февруари завладя разположения на юг град Авдеевка.

Сирски съобщи, че съветските бронетанкови щурмови групи нападат украинските позиции край Лиман и Бахмут и че употребяват десетки танкове и бронетранспортьори в опит да пробият защитата в региона на Покровск.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна съобщи, че само софтуерно преимущество над Русия може да разреши на Киев „ да отнеме стратегическата самодейност “ от по-добре въоръжения си и по-многочислен съперник.

Той прикани за по-добра подготовка на бойците, по-специално пехотинците, обръщайки внимание на украинските проблеми с живата мощ. По-рано тази седмица украинската Върховна рада одобри законопроект за промяна на разпоредбите за готовност. Президентът Зеленски също по този начин подписа предходната седмица закон, с който възрастта за наборна работа в армията се намалява от 27 на 25 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР