Главният редактор на в. „Инсайдър” Роман Доброхотов, който получи на

...
Главният редактор на в. „Инсайдър” Роман Доброхотов, който получи на
Коментари Харесай

Разследващ журналист: Путин насочва фалшивите новини към руската пропаганда на Балканите

Главният редактор на в. „ Инсайдър” Роман Доброхотов, който получи на Световния конгрес за народна власт в Страсбург премията за нововъведения в демократичния развой, съобщи пред македонското онлайн издание MKD.mk., че инструментите на Кремъл за съветска агитация включват също лъжливите вести на „ Русия днес” и „ Спутник”.
" Ние разобличаваме подправените вести в съветски медии, с цел да могат читателите да вършат разлика сред достоверната информация и пропагандата ", разяснява журналистът.
Доброхотов споделя, че Кремъл се пробва да упражнява напън върху страни, в които счита, че може да има въздействие: това са страните от Източна Европа, Балканите и Централна Азия .
Според журналиста, Кремъл счита, че на Балканите има „ мека сила”, което значи, че може да упражнява прочут политически напън против разширението на НАТО и поради стопански задължения, написа още БГНЕС.
Когато Русия е заинтересувана политически от някои страни, тя нормално прави и информативен напън. Затова има толкоз доста текстове, постове и тролове за балканските страни . Това е комбинирано с съветски надзор върху неправителсвени организации или други придвижвания като да вземем за пример клубове на мотористи и други сходни.
Това е тип хибридна война, каквато се води в Украйна, само че тук няма военни дейности, както е там.
Руският публицист акцентира, че Владимир Путин живее с визия, че още сме в епохата на Студената война и преглежда балканските страни като пионки в „ играта” сред Русия и Съединени американски щати . Това, несъмнено, в този момент е без значение, тъй като живеем в напълно различен свят, в който Европа е обединена и границите й с Русия са по-ограничени. Това е друг свят и студената война в никакъв случай няма да се върне, уверен е Доброхотов.
Той акцентира, че подправените вести са част от инструментариума на Кремъл . Други принадлежности са Неправителствени организации, локални медии, които от време на време са подправени, като да вземем за пример он лайн вестници, списвани в действителност от Кремъл, които нямат публицистичен екип и са безусловно измислени.
Тук се включва и дипломацията, в която взе участие говорителката на външното министерство Мария Захарова . Но всичко това се оказва контрапродуктивно. Защото хората слушат изказванията от съветското Министерство на външните работи и гледат по какъв начин Русия се пробва да бъде твърда и мощна, а това не оказва помощ за консолидиране на дребните страни под съветско въздействие. Точно противоположното – те виждат, че Русия не е добра опция на Запада и интеграцията.
Всичко е под контрола на президентската администрация , показва Доброхотов. Путин управлява непосредствено администрацията. И по какъв начин действа това? Има тролове, които са благосъстоятелност на началника на кабинета на Путин, който е предприемач. Има и тролове под директен надзор на администрацията на Кремъл. Там работи и Константин Малофеев, който е доста деен в Източна Европа и на Балканите като се пробва да поддържа финансово някои придвижвания, някои Неправителствени организации, вестници и така нататък, изяснява съветският публицист.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР