Главният прокурор Сотир Цацаров внася жалба в Комисията за защита

...
Главният прокурор Сотир Цацаров внася жалба в Комисията за защита
Коментари Харесай

След разследването на bTV: Главният прокурор внася жалба в Комисията за защита на личните данни

Главният прокурор Сотир Цацаров внася тъжба в Комисията за отбрана на персоналните данни в ролята си на жител. Реакцията идва ден откакто следствие на bTV сподели, че персоналната информация на всеки българин е застрашена.

Вчера ви показахме по какъв начин за минути ЕГН-то ви може да бъде разкрито. Системата за придобиване на действителни ЕГН-та е извънредно елементарна и…законна.

„ Не бяха открити нарушавания на наредбите на ЗЗЛД” – това е оценката на Комисията за отбрана на персоналните данни, откакто жителят, който алармира на нас, преди месеци е сезирал и институцията.

Когато имаме нечие ЕГН, елементарно можем да забележим здравноосигурителния статус, имотното положение и присъединяване в търговски сдружения на индивида, към който демонстрираме интерес.

От Брюксел министър председателят Бойко Борисов разгласи, че страната мисли по какъв начин да ограничи потреблението на ЕГН за разнообразни услуги.

„ Mного от фирмите, в случай че щеш, да отидеш да си пуснеш телевизия и да си платиш сметката, ти желаят ЕГН, тъй че сме принудени непринудено да си го дадем. Има разнообразни кодове и благоприятни условия. Във вторник вашият сътрудник, който си е направил труда да откри моите данни, да пристигна и в детайли да му разбираем какво все още сме направили”, сподели Борисов.

И персоналните данни на основния прокурор не са предпазени. Той ще се жалва в Комисията за отбрана на персоналните данни като жител, а не в ролята си на обвинител номер едно. И се пошегува – най-малко сме се уверили, че здравните му осигуровки са платени.

„ Просто ще подам тъжба до Комисията за отбрана на персоналните данни и чакам тя да си свърши работата, а самата Комисия дължи отговори”, означи Цацаров. И вътрешният министър, чието ЕГН също излезе на ярко, чака ограничения от Комисията.

„ Не става въпрос единствено за персонално пространство, а и за това, че може да бъде направена корист, вие добре обяснихте как”, сподели Валентин Радев.

Системата ЕГН от дълго време не е предпазена и надеждна, разяснява анализаторът проф. Михаил Константинов. „ ЕГН-то е изцяло пробита система и е добре, в случай че ще имаме някакви лични номера, да създадем нова система. Тази, която имаме сега, е от 1977 година, време е да я обновим”, безапелационен е той.

Комисията към този момент даде рекомендации на админите на персонални дании да вземат ограничения. Днес методът, по който ЕГН-та могат да бъдат разкривани, към момента работи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР