Главният прокурор Сотир Цацаров спусна указания за бърза реакция за

...
Главният прокурор Сотир Цацаров спусна указания за бърза реакция за
Коментари Харесай

Цацаров даде нови указания за бърза реакция при домашно насилие

Главният прокурор Сотир Цацаров спусна инструкции за бърза реакция за отбрана на потърпевшите при домашно принуждение, заяви уеб сайтът news.lex.bg.
Със заповед от през днешния ден Цацаров малко по малко изяснява на прокурорите какви дейности да подхващат при сигнали за домашно принуждение, закана за ликвидиране и нарушение на заповед за отбрана от домашно принуждение. В напътствията са разказани дейностите в случаите, когато потърпевшият персонално или отдалечено подава недоволство.
При персонално явяване прокурорът неотложно би трябвало да заведе жалбата в деловодната система , след което да извърши информация в Унифицираната система на прокуратурата за съществуването на други преписки и досъдебни производства, свързани с подателя на жалбата и индивида, против който е ориентирана тя. Справката се ползва към известието и всичко се рапортува на дежурния прокурор.
Той от своя страна снема пояснения от потърпевшия и му дава да попълни формуляр, който съдържа информация за правата му и за това какво може да се предприеме в съответния случай. Ако се открият данни за непосредствена заплаха за живота му, незабавно се уведомява полицията, която да предприеме ограничения по Закона за Министерство на вътрешните работи. Тя ще получава и всички материали, като това ще става и по електронен път с оглед експедитивност на дейностите.
Когато материалите са постъпили в прокуратурата по пощата, тогава обвинителят уведомява жалбоподателя за това, че на Министерство на вътрешните работи се разпорежда осъществяването на инспекция.
Ако пък инцидентно сигналът бъде подаден до друга от способената прокуратура, то тя не се освобождава от отговорност. Напротив, обвинителят още веднъж прави справките в системата, преценя неотложността на случая и при нужда незабавно изпраща всички материали на способената прокуратура, като това още веднъж може да стане по мейл, факс и други
Когато преписката отиде при наблюдаващия прокурор, той може да извърши персонална инспекция, да разпореди такава на Министерство на вътрешните работи или да образува досъдебно произвеждане. Независимо какво ще предприеме, той наложително преценя нуждата от сезиране на съответната дирекция " Социално подкрепяне ".
Наред с това наблюдаващият прокурор би трябвало да откри няколко обстоятелства:
- Кой, по кое време, къде, във връзка с кого, при какви условия, по какъв метод (с какви съответни думи и/или действия) и по какъв мотив е осъществил принуждение, заканил се е с ликвидиране или е нарушил заповед за защита; подхванати ли са ограничения за отбрана, вероятно от по кое време, какви и с какъв резултат; има ли очевидци или документи (респ. други материали) в поддръжка на изложените изказвания.

- Дали деецът страда от психологично заболяване (какво и с каква давност) и води ли се на доклад в психиатрично заведение, работил ли е под въздействие на алкохол и/или упойващи вещества;

- Притежава ли деецът или юридическото лице, което той съставлява или ръководи, огнестрелно/неогнестрелно оръжие по смисъла на член 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, както и издавани ли са съответни позволения за това от органите на Министерство на вътрешните работи.

- Били ли са заведени в структурите на Министерство на вътрешните работи, в прокуратурата или в други способени органи други сигнали с изказвания за осъществено домашно принуждение, за отправени закани с ликвидиране или нарушена заповед за отбрана и какви ограничения са били подхванати.

- Присъствало ли е дете на местопроизшествието.
След като прокурорът откри тези обстоятелства и реши, че би трябвало да стартира следствие - то се организира предпочитано, съгласно методиката и тактиката на следствие на съответните типове закононарушения от общ темперамент. За всеки съответен случай наблюдаващият прокурор преценя дали е належащо назначението на експертиза. При привличане на обещано лице като обвинен прокурорът би трябвало да извърши задълбочена преценка за нуждата от взимане на мярка за неотклонение и нейния тип, както и на ограничения за отбрана на потърпевшия.
Ако съдът промени мярката за неотклонение " задържане под стража " в по-лека, обвинителят незабавно би трябвало да уведоми за това жертвата на домашно принуждение и полицейското ръководство, на чиято територия живее тя.
Когато наблюдаващият прокурор откаже да образува досъдебно произвеждане, тъй като закононарушението е от частен темперамент, тогава той би трябвало да изясни на потърпевшия, че може да подаде просба до районния съд по местоизвършване на действието. Ако действието пък не съставлява изобщо закононарушение, тогава прокурорът би трябвало да изясни на жалбоподателя какви са правата му по Закона за отбрана от домашното принуждение.
Административните ръководители на районните прокуратури са натоварени със задачата да реализират надзор по осъществяване на напътствие и персонално или посредством собствен заместител да координират взаимоотношението с Министерство на вътрешните работи и другите способени държавни органи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР