Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди масови проверки на пешеходните пътеки

...
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди масови проверки на пешеходните пътеки
Коментари Харесай

Главният прокурор разпореди масови проверки на пешеходните пътеки в цялата страна

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всеобщи инспекции на пешеходните пътеки в цялата страна след зачестилите смъртни случаи на зебри през последните месеци.

Проверката е предоставена на министерствата на вътрешните работи и районното развиване и би трябвало да завърши до края на февруари.

Тя ще би трябвало да откри от какъв материал са направени зебрите, спазени ли са критериите за местонахождение, оцветени ли са вярно и по какъв начин са сигнализирани.

Задължително е пешеходните пътеки да бъдат само в бяло , а не пъстри, каквито срещаме постоянно в последно време.

Смъртта на 19-годишната Фатиме, ударена от камион на пешеходна пътека в Благоевград, докара до митинги. Общината взе ограничения. Парадоксално, новата повдигната алена пътека не дава отговор на условията.

Преди месец сходни дейности бяха предизвикани от друга покруса – гибелта на 16-годишният Костадин на пътя край село Атия. Сега преди пешеходната пътека, на която бе ударен, има специфична маркировка. Според локалните поданици обаче тя не стопира всички водачи – тези, които знаят, че има шумна маркировка, минават с доста по-висока скорост “.

Днес институциите оповестиха нова доза крути ограничения . Всички пешеходни пътеки би трябвало да бъдат унифицирани.

„ Всякакво оцветяване не просто е неразрешено, неприемливо е “, уточни министърът на районното развиване Николай Нанков.

„ Недопустимо е всекидневно да се газят и убиват хора на пешеходни пътека, неведнъж – деца “, сподели Цацаров.

„ В селата всяко 12-о тежко птп приключва със гибел, а в градовете всяко 26-о, удивително е “, добави вътрешният министър Валентин Радев.

Един от оживелите при подобен случай – Кирил Александров, е песимистичен, че само влагането на старания в образа на пешеходните пътеки ще позволи казуса. Блъснат е в столицата, до момента в който пресича на пешеходна пътека със светофар.

„ Шофьорите са доста невнимателни, самонадеяни. Пешеходците би трябвало да внимават доста “, предлага той.

Мъжът към момента се възвръща от контузиите. И от физическите, и от психическите.

На фона на оповестените ограничения се оказва, че има фрапантен спад на глобените водачи, които не са дали преимущество на пешеходна пътека – от към 500 през 2015 година санкционираните от началото на тази година са към 250.

Миналата година при произшествия в обитаеми места за починали 179 души.

Вижте повече във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР