Главният прокурор сезира Конституционния съд с искане за обявяване на

...
Главният прокурор сезира Конституционния съд с искане за обявяване на
Коментари Харесай

Иван Гешев сезира КС заради правилата за атестация на преподаватели


Главният прокурор сезира Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на текст от Закона за държавния бюджет след апел на представители на академичната общественост, оповестиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Според обвинител номер едно, обвързването на финансирането на държавните висши учебни заведения с условието за „ привеждането на критериите и индикаторите в правилниците за атестиране на университетския състав в сходство с методика, избрана с акт на Министерския съвет “ нарушава академичната автономност, с която съгласно Конституцията се употребяват висшите учебни заведения. 

" Упражняването на законодателно пълномощие за надзор върху активността на висшите учебни заведения, като се заобикалят наредбите на Закона за нормативните актове, изискващи провеждането на публично разискване при изменение на закон, респ. без да бъде поискано мнението на академичната общественост, накърнява правилото на правовата страна ", показва още основния прокурор в претекстовете си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР