“Главният прокурор не е ръководил върховните прокуратури. Когато той има

...
“Главният прокурор не е ръководил върховните прокуратури. Когато той има
Коментари Харесай

“Правосъдие за всеки” готви протести заради правомощията на главния прокурор след конституционните промени

“Главният прокурор не е управлявал висшите прокуратури. Когато той има право да управлява прокурорския съвет, да дефинира дневния ред, при неналичието на министъра на правораздаването, а с повторния мандат от 7 -годишен мандат става 10- годишен, защото може да бъде избран отново, не се лимитират пълномощията му. Готови сме за митинги сред първо и второ четене ”. Това съобщи Велислав Величков, ръководител на “Правосъдие за всеки ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.


“Ако хората мислят, че правораздаването е разрушено, то значи, че би трябвало доста промени. Ако има подозрения за изборно, сенчесто или правораздаване на мрачно, оттук насетне политиците би трябвало да възвърнат доверието към правораздаването, тъй като страна без правораздаване е форма на проведена престъпност ”, сподели още Величков.

Емил Георгиев показа разликите сред това, което се внесе в Народно събрание, това, което бе показано преди седмица от ПП-ДБ и позицията на Правосъдие за всеки. “Ние нямаме отношение към двата мандата за кметовете, сменянето на националния празник, двойното поданство както и измененията при служебните кабинети ”, акцентира Емил Георгиев. “По отношение на основния прокурор имахме концепцията да отпадне въобще тази служба, с показания план от ПП-ДБ написа, че основният прокурор е административен началник на висшата прокуратура. Това е една от точките, които остават в плана, в този си тип за нас е допустим ”, акцентира Георгиев. Относно мандатите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд Емил Георгиев разясни, че в плана на ПП-ДБ се понижа от 7 на 5 години мандата на съдиите, за което те нямат възражения, само че по отношение на импортирания план в Народно събрание имат, тъй като в него членовете могат да бъдат наново назначавани за още един мандат.

“Относно структурата на прокурорския съвет с наше присъединяване бяха планувани в него да има 11 членове, които да включват министъра на правораздаването и основния прокурор. На показания план от ПП-ДБ от 11 прокурорския съвет е понижен на 10 членове и към този момент присъединяване на министъра на правораздаването е изключено. Такъв е и текстът на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. По мотив председателството ПП-ДБ даже желаеха министърът на правораздаването да ръководи съвещанията, във импортирания законопроект в Народно събрание написа те да се водят от основния прокурор. Това са разликите и за нас бе доста значимо да го създадем ”, акцентира Емил Георгиев.

Велислав Величков посочи, че с изненада са разкрили измененията по отношение на основния прокурор. “Главният прокурор не е управлявал висшите прокуратури. Когато той има право да управлява прокурорския съвет, да дефинира дневния ред, при неналичието на министъра на правораздаването, а с повторния мандат от 7 -годишен мандат става 10- годишен, защото може да бъде избран отново, не се лимитират пълномощията му. Нито едно от нашето съглашение с ПП-ДБ не се извърши ”, акцентира Велислав Величков.

Петромир Кънчев също от " Правосъдие за всеки " засегна и митингите в поддръжка на 18-годишната Дебора от Стара Загора. “С невижданите митинги на хората на улицата, в обществените мрежи, на всички места се видя, че правосъдната промяна е извънредно значима ”, акцентира Кънчев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР