Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе в понеделник дело

...
Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе в понеделник дело
Коментари Харесай

Тексас съди Meta заради практиките на Facebook за разпознаване на лица

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън заведе в понеделник дело против Meta Platforms Inc., компанията майка на Фейсбук, оповестява "Уолстрийт джърнъл ".

Тексас упреква "Фейсбук ", че дългогодишната и в този момент прекратена приложимост на технологията за различаване на лица е нарушавала в продължение на десетилетие отбраната на поверителността на този щат във връзка с персоналните биометрични данни.

Делото, заведено в щатския областен съд в Маршал от основния прокурор на Тексас Кен Пакстън, желае цивилен наказания в размер на стотици милиарди долари, съгласно лице, осведомено с въпроса, показва "Уолстрийт джърнъл ".

В изказване на прокурор Пакстън се показва, че снимането от страна на компанията на лицевата геометрия на фотоси, които потребителите са качвали от 2010 година до края на предходната година, е довело до "десетки милиони нарушавания " на закона на Тексас.

"Facebook скрито събира най-личната информация на тексасците – фотоси и видеоклипове – за личната си корпоративна облага. Законът на Тексас не разрешава от повече от 20 години насам такова събиране на данни без осведомено единодушие. Докато елементарните тексасци са употребявали "Фейсбук ", с цел да споделят почтено фотоси на обичани хора с другари и семейство, в този момент знаем, че Фейсбук безочливо е пренебрегнал законите на Тексас през последното десетилетие ", сподели още Пакстън, представен от БНР.

Преди време "Фейсбук " реализира съглашение за към 650 млн. $ по друго дело по отношение на практиките на компанията за различаване на лица. Този групов иск, заведен през 2015 година, беше измамен под закона за биометрична дискретност на щата Илинойс, който в някои връзки е сходен на закона на Тексас. И двата закона изискват единодушието на лицата, преди техните биометрични идентификатори да могат да бъдат снимани.

Делото в Тексас – по-специално размера на желаните цивилен финансов наказания – сочи за въздействието, което все по-широко публикуваните закони за дискретност могат да имат върху интервенциите на огромните софтуерни компании.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР