Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит бе предпочитаният от премиера

...
Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит бе предпочитаният от премиера
Коментари Харесай

Издигнат от Бенямин Нетаняху израелски главен прокурор ще трябва да разследва премиера

Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит бе пожеланият от премиера Бенямин Нетаняху (на снимката) претендент за висшата юридическа служба, а в този момент ориста на Нетаняху е в неговите ръце, написа в. "Ню Йорк таймс ", ден откакто израелската полиция предложи да се издигнат обвинявания в корупция на премиера.

Критици допускат, че Манделблит - някогашен секретар на канцеларията на Нетаняху, считан в миналото за извънредно предан негов покровител, ще остане длъжен на премиера, който го издигна. Но негови фенове настояват, че законът е управителен принцип в работата на прокурора и негов честен компас. Така или другояче, Манделблит, който се издигна от относителна неопределеност като боен прокурор, евентуално ще бъде най-критично следената персона в Израел в идните месеци, добавя вестникът.

Израелската полиция предложи на Нетаняху да бъдат повдигнати обвинявания в корупция и корист с доверие - объркващ удар, който слага политическото бъдеще на премиера под подозрение, отбелязва английският в. "Гардиън ". След 14-месечно следствие по две производства в корупция, основният прокурор ще изследва свидетелствата и, евентуално след няколко месеца, ще реши дали да притегли премиера под отговорност. Страната очакваше с паника прокурорската рекомендация, която съгласно локални медии може да принуди Нетаняху да подаде оставка.

В изказване през вчерашния ден полицията заяви, че са събрани задоволително доказателства против премиера за приемане на рушвет, машинация и корист с доверие. Минути откакто новината бе публикувана от израелските медии, Нетаняху даде конференция в Ерусалим, на която изрично отхвърли да е нарушавал закона и опроверга слуховете, че може да се отдръпна. След като ръководи общо близо 12 години при четири мандата, 68-годишният министър-председател оглавява внимателно уравновесена коалиция, която го крепи на власт. Политическият му противник Ехуд Барак прикани Нетаняху да се отдръпна от поста, а обединението - да избере негов заместител, показва "Гардиън ".

Бенямин Нетаняху предричаше, че съмненията, че е забъркан в корупция, ще имат разочароващ за съперниците му резултат. След траяло повече от година следствие обаче израелската полиция въпреки всичко предложи да му бъдат повдигнати обвинявания, отбелязва френският в. "Фигаро ". Нетаняху побърза да отхвърли обвиняванията и даде обещание да продължи да ръководи Израел отговорно и правдиво. Още преди да научи заключенията на следователите, Нетаняху и обкръжението му започнаха контраофанзива, обвинявайки полицията, че се пробва да го смъкна.

Премиерът съобщи, че изводите нямат никаква правна стойност в демократична страна. След рекомендациите на полицията нощес обаче, спекулациите за политическото му бъдеще се ускориха, а погледите се насочиха към министъра на финансите, центриста Моше Кахлон, който израелските анализатори показват по едно и също време като основна фигура и като слабото звено в ръководещата коалиция, акцентира "Фигаро ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР