Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно
Коментари Харесай

Гешев поиска имунитета и на Кирил Петков

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на имунитета на съпредседателят на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков.

Ходът му е по предложение на Софийската районна прокуратура.


Искането е по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на писмена декларация, подадена от Петков. В предлагането на наблюдаващия прокурор от Софийската районна прокуратура се показва, че той е подал декларацията пред президента, като в нея умишлено е затаил истина - съществуване на двойно поданство, и удостоверил лъжа - отговаряне на изискванията за избиране на народни представители.

С решение на ЦИК от 8 април тази година Петков е разгласен за народен представител и след полагането на клетва на 12 април се явява лице с имунитет.

Съгласно Конституцията и Правилника за организацията и активността на Народното събрание възбуждането на наказателно гонене против депутат е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие на Петков.

Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на декларация за поданство

Припомняме, като длъжностен министър през 2021 година Кирил Петков съобщи, че се е отказал от канадското си поданство. Заради разногласието по проблема от ГЕРБ сезираха Конституционния съд и той образува дело. Министерство на външните работи насочи и питане по тематиката до посолството ни в Канада.

Обвинител номер едно внесе искане за събаряне на имунитетите и на двама депутати от " Възраждане ". Държавното обвиняване изиска и имунитета на Димитър Аврамов, с цел да продължи следствието си против него за търговия с въздействие. Под ударите на прокуратурата попадна и Делян Добрев.

Миналата седмица основният прокурор изиска и имунитета на още един народен представител от ГЕРБ, а точно на Даниел Александров.news. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР