Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно
Коментари Харесай

Валят искания на Гешев за сваляне на депутатски имунитети. И Димитър Аврамов от ДПС на мушката

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно заседание искане за събаряне на имунитета на народния представител Д.А. по предложение на Софийска градска прокуратура, оповестяват от държавното обвиняване. Става въпрос за депутата Димитър Аврамов от Движение за права и свободи.

От прокуратурата разясняват, че настояването е за предоставяне на позволение за продължение на наказателното гонене против народния представител, който е упрекнат за търговия с въздействие.

“ Аврамов и двама негови помагачи се явяват пред Темида за това, че през 2012 година са поискали от земеделеца Светослав Илчовски 220 хиляди лева и право на прилагане на аграрни земи, с цел да се решат проблемите му с регионалната земеделска работа в Монтана “, оповестява 24 часа.

С Определение от 20.04.2023 година е спряно наказателното произвеждане против Д.А. (Димитър Аврамов) на съображение член 25, алинея 1, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс – заради придобиване на депутатски имунитет, се показва в известието на прокуратурата.

Продължаването на наказателното произвеждане против депутат е допустимо единствено след позволение на Народното събрание или при документално единодушие на Д.А. (Димитър Аврамов) според наредбата на член 70 от Конституцията на Република България.

Припомняме, че основният прокурор към този момент изиска депутатския имунитет на Бойко Борисов поради следствията, известни като „ Барселонагейт “ и „ златните кюлчета “. Под прицела на Гешев е и депутата от ГЕРБ Даниел Александров, против който има наказателно произвеждане за блудничество с 14-годишно дете. Гешев внесе искане и за Кирил Петков поради декларацията му, че няма друго поданство.

По този мотив през днешния ден парламентарната група на “Продължаваме смяната – Демократична България ” внесе в деловодството на Народното събрание план за решение за основаване на краткотрайна парламентарна комисия по настояванията на основния прокурор за лишаване депутатските имунитети на Борисов, Александров и Петков.

Според предлагането, комисията ще се състои от 12 депутати – по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група. Тя ще работи до привършване на предмета си, само че би трябвало да приключи работата си не по-късно от 18 юли 2023 година За всеки случай би трябвало да реши дали са налице задоволително данни за осъществено закононарушение от общ темперамент и ще се изготвя настрана мнение. В Народното събрание са импортирани голям размер доказателствени материали, с които членовете на комисията би трябвало да се срещнат.

Със основаването на тази краткотрайна комисия се следва практиката на Народното събрание до момента по редица други случаи с поискани от прокуратурата имунитети на народни представители.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР