Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд (КС) с искане

...
Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд (КС) с искане
Коментари Харесай

Гешев поиска Конституционният съд да се произнесе за намаления бюджет на прокуратурата 

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд (КС) с искане намаляването на бюджета на прокуратурата с 20 млн. лева да бъде оповестено за противоконституционно.

Той разгласи, че има намерение да направи това, още предходната седмица, откакто Народното събрание реши да понижи годишната прехрана на прокуратурата с 20 млн. лева и да ги трансферира към Българска академия на науките. Тогава Иван Гешев се оплака на специалисти от Европейската комисия (ЕК), отговарящи за мониторинга за господство на правото, от “ ” върху държавното обвиняване.

В писмото си до конституционните съдии във вторник той показва, че намаляването на бюджета на прокуратурата “неминуемо ще засегне ефикасното практикуване на нейните функционалности ”.

“Недопустимо е по този метод индиректно да се цели влияние по отношение на независимостта на органи на правосъдната власт и реализиране от страна на законодателната власт на цели, разнообразни от конституциоинно откритите, с неразбираеми претекстове за промени и преструктуриране “, добавя основният прокурор.

В края на февруари ръководещото болшинство в Народното събрание на проверяващите с 114 гласа “за ”, 80 “против ” и двама въздържали се. Прехвърлянето на 20 млн. лева от прокуратурата към Българска академия на науките беше разкритикувано от ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР