Главният прокурор Иван Гешев отново изрази отрицателно становище по законопроект,

...
Главният прокурор Иван Гешев отново изрази отрицателно становище по законопроект,
Коментари Харесай

Гешев пак спря тревата!

Главният прокурор Иван Гешев още веднъж изрази негативно мнение по законопроект, с който се предлага декриминализация на преработката на промишлен коноп. Законопроектът беше импортиран в Народното събрание на 9 декември 2022 година от Владислав Панев, Албена Симеонова от " Демократична България " и група народни представители.

Гешев е изпратил до ръководителя на Комисията по земеделието, храните и горите в 48-ото Народно заседание Росен Костурков негативно мнение на прокуратурата по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите.

В мнението се показва, че законопроектът не следва да бъде подсилен заради липса на нужния най-малко от правни съображения и безапелационни причини за аргументите, които да постановат приемането му.

Гешев е направил обзор на предложенията на вносителите и на настоящата все още законодателна уредба. Той показва, че от предложенията и претекстовете към тях за изменение и допълнение на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите остава неразбираемо по какъв метод новата редакция на закона ще усъвършенства организацията на публичните връзки и ефикасността в активността на държавните органи с оглед отбраната на застрашените от разпространяването на наркотични субстанции публични групи, като се има поради, че настоящата в този момент уредба е задоволително ясна и детайлизирана.

Според Гешев не е регистриран и забележителният риск за нарушение на салдото на взаимоотношение при реализиране на общия и специфичния надзор сред способените по този закон органи.

За предварителната оценка на законопроекта той показва, че липсва проучване на съотношението сред дефинираните цели и предстоящите резултати. Изложението и в тази част е извънредно накратко и учредено само на декларативни заявки за отбрана на данъкоплатците, привличане на вложения и нови работни места, счита основният прокурор.

" Прокуратурата показва негативно мнение по оферти законопроект, защото съображенията на вносителите не са основани на законодателна целенасоченост, ориентирана към организацията, пълномощията и дилемите на държавните органи за надзор на наркотичните субстанции в страната ", приключва мнението.



В началото на декември законопроектът беше импортиран в Народното събрание с претекстове към него, в които вносителите показват, че Cannabis Sativa L. със наличие на THC (психоактивната съставна част в конопа) под 0,2% не може да се употребява за произвеждане на опиати. Вносителите показват и че индустриалният коноп към този момент се употребява в десетки промишлености в света за произвеждане на бои, мастило, хартия, биогорива, козметика, биопластмаса, фармацевтични артикули, храни.

В претекстовете вносителите показват, че щом една земеделска активност по развъждане и рандеман на коноп предстои на финансово подкрепяне по линия на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, тя не би трябвало да бъде ограничавана или запрещение от българското законодателство.

Посочва се и че облекчаването на земеделските производители по отношение на новите правила на Общата селскостопанска политика за интервала 2023 - 2027 година ще сътвори нови благоприятни условия за земеделските производители на механически култури. " Обратно, поддържането на остарели ограничавания ще сложи българските земеделци в по-неблагоприятно състояние по отношение на земеделците в останалите страни - членки на Европейски Съюз ", считат още от " Демократична България ".

По законопроекта са постъпили и други две мнения - на Министерството на опазването на здравето, което най-общо споделя, че способеното ведомство е на земеделието. Второто мнение е на Министерството на земеделието и то също е негативно.

В края на април предходната година в предходното Народно заседание депутати от четири партии - " ИТН ", " Демократична България ", " Възраждане " и " Продължаваме промяната ", предложиха промени в Закона за наркотичните субстанции, с които да се легализира преработката на промишлен коноп в България. Тогава мнението на прокуратурата беше още веднъж негативно, а претекстовете - съвсем същите.

В момента развъждането на промишлен коноп е законно в България, само че не и преработката му. Със законопроектите, внасяни досега, се предлага да се направи ясно разграничаване сред индустриалния коноп и марихуаната, която е класифицирана като наркотично вещество.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР