Главният прокурор Иван Гешев определи прокуратурата като последният страж на

...
Главният прокурор Иван Гешев определи прокуратурата като последният страж на
Коментари Харесай

Гешев определи прокуратурата за последния страж на законността

Главният прокурор Иван Гешев дефинира прокуратурата като " последният пазач на законността " и уточни, че това е " една от последните институции, които са постоянни сега ". Думите му бяха отправени по време на откриването на Общото заседание на следователите. По време на срещата магистратите ще би трябвало да изберат собствен представител, който да стане част от новия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС).

" Всички дружно преживяхме законодателни опити, които назоваха промени. Те целяха закриване на следствието. Резултатът от тези опити беше проблеми за правораздаването и жителите. Тази вреди бяха дребни, тъй като цялата правосъдна система продължаваше да работи, макар изкуствените компликации " съобщи основният прокурор.

Във встъпителните си думи Гешев уточни значимостта на специалността и ударите, които тя е понесла през годините. Според него новия член на Висш съдебен съвет ще стои задачата за отбраната и независимостта на всеки следовател. Той прикани присъстващите да изберат най-хубавия всред тримата претенденти.

" Доскоро смятах, че думите като " правова страна " и " разделяне на управляващите " са клишета, само че в последните две години това са полезности върху които се гради страната, тъй като има заплаха да рухне постройката на демокрацията ", добави още той.

Общото заседание на следователите ще се организира в две поредни съботи. Тази седмица би трябвало да бъдат извършени избори за ръководител на събранието, изборната комисия и секции, както и да бъде признато решение за времето на чуването на всеки от претендентите.

Тримата претенденти, които се борят за място в новия състав на Висш съдебен съвет са Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, Петко Петков и Наталия Стаменова - и двамата следователи от Националната следствена работа. Те ще би трябвало да показват своите концепции за активността на ЕСС и ще дават отговор на въпросите на магистрати.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР