Софийският градски съд се събира на първо заседание по т.нар.

...
Софийският градски съд се събира на първо заседание по т.нар.
Коментари Харесай

Божков влиза в съда по делото за хазарт

Софийският градски съд се събира на първо съвещание по така наречен хазартно дело против предприемача Васил Божков. Той е обвиняем по следствие за проведена незаконна група за изнудване, длъжностни и корупционни закононарушения.

Наказателното произвеждане е формирано в закритата към този момент Специализирана прокуратура през 2019 година по отношение на данни за незаконна група, която е имала за цел осъществяване на длъжностни и корупционни закононарушения. В групата са взели участие и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

На съд са предадени 10 лица - Васил Божков е посочен като уредник и началник на групата, а останалите девет като участници в нея. Част от тях са някогашни чиновници на Държавна комисия по
хазарта

Според обвиняването служителите са позволили да не се събират в цялостен размер дължими такси по Закона за
хазарта и по този метод са нарушили служебните си отговорности.

В резултат държавният бюджет е бил ощетен с над половин милиард лв.. Точната сума е 556 872 283 лева, оповестиха тогава от Министерството на финансите.

" Заниженият надзор в Държавната комисия по
хазарта ", поради който компаниите на Васил Божков са плащали по-ниски държавни такси в продължение на 5 години, стана и един от претекстовете, с който Бойко Борисов освободи по-късно Владислав Горанов като министър на финансите.

Самият Божков твърди, че е бил изнудван от водача на ГЕРБ Бойко Борисов да заплаща 20% от облагата на Национална
лотарията и е дал персонално на някогашния министър председател и на някогашния финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лв.. Досъдебното произвеждане по този проблем беше прекъснато без резултат в края на предходната година.

На 28 май Софийският апелативен съд анулира дефинитивно домашния арест на, който беше на независимост от 7 май против 130 000 лева

Противоречивият предприемач се укриваше в Дубай в продължение на 4 години до предишното лято, когато се прибра непринудено в България и беше арестуван незабавно. Той има няколко обвинявания.

Докато беше под домакински арест Божков съумя да основе лична партия - ". Според окончателните резултати от вота на 9 юни за партията са дали своят вот 25 667 имащи право на глас или 1,19% от отишлите до урните на 9 юни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР