Главният прокурор Иван Гешев обеща разкрития в понеделник, които ще

...
Главният прокурор Иван Гешев обеща разкрития в понеделник, които ще
Коментари Харесай

Иван Гешев обеща разтърсващи разкрития в понеделник

Главният прокурор Иван Гешев даде обещание разкрития в понеделник, които ще раздрусат правосъдната система и освен нея, заяви той през вчерашния ден по време на съвещанието на Висш съдебен съвет. На него беше разискван сигнала на шефа на националното разследване Борислав Сарафов против обвинител номер 1. Точката беше включена като изключителна в дневния ред на кадровиците. След час и половина разногласия по каква процедура да се разисква сигнала, пленумът на Висш съдебен съвет реши да се събере на изключително съвещание, с цел да разисква сигнала. Кога ще бъде свикано, ще реши правосъдният министър, който е председателстващ кадровия орган, само че без право на глас. 
По време на съвещанието Гешев, заяви, че излиза в  отпуск по персонални аргументи. Той уточни, че в понеделник е свикан в Софийската градска прокуратура по инспекция за търговия с въздействие. След това ще опише детайлности към сигнала на Сарафов, в който той твърди, че Гешев е нарушил Конституцията, записвайки своя среща с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев.
Гешев предизвести, че ще каже всичко по тематиката за изказванията и посочи, че след разкритията, които следва да направи, част от членовете на Висш съдебен съвет ще берат огромен позор, само че това ще е добре за правосъдната власт, защото тя ще се очисти от зловредни политически въздействия. Според него разкритията ще подействат " очистващо " от политическото въздействие в правосъдната власт, само че " съм твърдо решен да го направя в името на българските жители и децата ни ", като добави, че " това ще усили независимостта на българските магистрати ".
Според изказванията на Сарафов Гешев се похвалил, че  разполага с над 150 записа на диалози с политици, магистрати и членове на Висш съдебен съвет. " Време е политиката да излезе от правосъдната власт. Нямам терзания да обясня защо става дума, само че желая да знам в каква процедура сме, с цел да не попречвам инспекциите ", сподели основният прокурор. 
Висш съдебен съвет разиска и въпросът към вилата на прокуратурата в Боровец. В сигнала на Сарафов се твърди, че тя се употребява като персонална от основния прокурор. Гешев отхвърли и напомни, че от 2020 година има правила за прилагане на почивните бази на прокуратурата. От документите ще стане ясно, че тази база не е употребявам аз, а са я посещавали лица от прокуратурата и отвън нея, съобщи Гешев. Той направи самопризнание, че през последните три години съвсем не е ходил на ресторант.>  >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР