Главният прокурор Иван Гешев и заместник главният прокурор и ръководител

...
Главният прокурор Иван Гешев и заместник главният прокурор и ръководител
Коментари Харесай

Ръст от над 31% спрямо 2021 г. и 90% спрямо 2020 г., бележат делата за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества на територията на столицата

Главният прокурор Иван Гешев и заместител основният прокурор и началник на Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева участваха на годишното отчетно заседание на Софийска районна прокуратура, което се състоя в образователния комплекс на прокуратурата в Цигов чарк. Съвещанието стартира с минута безмълвие в памет на жертвите от земетресението в Турция и Сирия. 
 
Отчетът установи доста нарастване на престъпността на територията на столицата, като това е изключително осезаемо при закононарушенията, свързани с шофиране след приложимост на алкохол и наркотични субстанции. 
Иван Гешев поздрави магистратите от най-голямата прокуратура в страната за постигнатите резултати, изключително на фона на опитите за политическото въздействие върху самостоятелната правосъдна власт и в частност прокуратурата. " Много добре разбирам провокациите, които стоят пред вас. На фона на тази обстановката през последните две години, която няма нищо общо с върховенството на правото, с правовата страна и правилото на разделяне на управляващите ", сподели Иван Гешев. 
 
 Главният прокурор участва на годишния доклад на СРП Главният прокурор участва на годишния доклад на СРП Източник: Прокуратура на Република България
Главният прокурор изрази очакване за възстановяване на взаимоотношението сред прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност. " Това е единственият метод да се оправдаят упованията на българските жители за повече правдивост и както споделяше един някогашен основен прокурор " ние сме като скачени съдове и няма по какъв начин да стигнем до правдивост, в случай че няма взаимоотношение сред нас ". Без взаимоотношение няма по какъв начин да има краен резултат, а крайният резултат са присъди. Няма по какъв начин прокуратурата да си свърши работата, без преди този момент закононарушенията да се разкрият от органите на Министерство на вътрешните работи ", уточни още Иван Гешев.
 
Административният началник на Софийска районна прокуратура Невена Зартова регистрира, че следените преписки през 2022 година са 42 580, като 39 221 от тях са новообразувани. Налице е наклонност за увеличение на броя им по отношение на 2021 г. с 10,15 %. Общият брой на решените преписки през 2022 година е 41 007, което е с 10,78 % повече по отношение на миналата година. Натовареността на прокурорите от СРП се е нараснала с 15 % спрямо 2021 година и с 32 % спрямо 2020 година Средно един прокурор е управлявал и следил 322 досъдебни производства през годината и е взел участие в 120 правосъдни съвещания.  Въпреки огромната натовареност на прокурорите в Софийска районна прокуратура е непокътнато високо ниво на неоправдателните и санкционно решените каузи.  
 
 Годишен доклад СРП Годишен доклад СРП Източник: Прокуратура на Република България
През 2022 година в СРП са следени 47 029 броя наказателни производства, като 17 803 са завършени, сочат данните от годишния доклад. С над 10% са се увеличили досъдебни производства и преписки за случаи на домашно принуждение.  С близо 29 % е повишен броят на решените досъдебни производства и преписки за този тип закононарушения, има и нарастване на импортираните в съда обвинителни актове – 35 за 2022 година, спрямо 25 за 2021 година
 
Налице е растеж с близо 10% при формираните за 2022 година досъдебни производства за общоопасни закононарушения, чийто брой е 4807 за годината, спрямо миналата, когато са били 4401. Най-висок дял са закононарушенията по член 354а от Наказателен кодекс – за държане на наркотични субстанции - 1971. След тях се подреждат делата за шофиране след приложимост на алкохол и наркотични субстанции, които са 1000 за 2022 година, което демонстрира нарастване със 31,23 %, по отношение на 2021 година, когато те са били 762, и с цели 90,11 % по отношение на 2020 година, когато новообразуваните каузи са били 526. 
 
От 2020 година Прокуратурата на Република България предлага на вниманието на няколко поредни Народното събрание експертни оферти за законодателни промени, чието приемане би имало предпазен и възпиращ резултат обвързван със случаите на шофиране след приложимост на алкохол и наркотични субстанции.
За първи път от години в СРП е регистриран растеж с над 10% и на новообразуваните каузи за причиняване на умишлени телесни повреди - за 2022 година те са 771. Прокурорите са внесли 274 акта против 299 лица за нанасяне на телесни повреди. 
 
В края на отчетното заседание административният началник на СРП Невена Зартова сложи фокус на целите за 2023 година и съобщи, че прокуратурата ще продължи да работи интензивно по каузи с предмет наркотични субстанции, както и по случаи на шофиране след приложимост на алкохол и опиати, както и по делата, свързани с разпространяване на нецензурен материали с деца, домашно принуждение, противопоставяне на мигрантския напън, измамите и в частност по този начин наречените " телефонни измами ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР