Главният прокурор Иван Гешев бе в Професионалната гимназия по химични

...
Главният прокурор Иван Гешев бе в Професионалната гимназия по химични
Коментари Харесай

Иван Гешев: Заради своята политическа немощ, тези които трябва да управляват държавата, превръщат прокуратурата в разменна монета

Главният прокурор Иван Гешев бе в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик в границите на самодейността „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “ на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България. Възпитаничка на учебното заведение е един от спечелилите в състезанието за есе „ Защо желая да съм прокурор за един ден “, проведен от Асоциацията на прокурорите в България и Британското посолство. Гешев разяснява след срещата и някои настоящи тематики.

За правосъдната власт и другите управляващи той уточни, че е тъжно, че опитите на тези, които би трябвало да ръководят страната, поради своята политическа отпадналост трансформират прокуратурата в разменна монета. Oсвен политическата, икономическата и конституционна рецесия, в която сме, има заплаха да рухне една от дребното постоянни управляващи – правосъдната.
Има една популярна тирада на дьо Гол от 1946 година, която разказва нещо сходно след Втората международна война. Препоръчвам на българските политици да я прочетат, в нея се приказва за неналичието на държавност и за това, че конституцията и законите би трябвало да са с приоритет. Ако някой от тях я прочете, би намерил по-добър вид за България, сподели основният прокурор.

За взаимоотношенията с институциите той уточни, че в този момент има усъвършенстване на връзката сред институциите, няма по какъв начин институциите, от които зависи битката с престъпността, да не си приказват между тях и да чакаме в обществото да има възприятие за правдивост.

Опитите за прекачване на част от отговорността върху една от институциите са естествени, само че хората виждат, че крайният резултат липсва и не ги интересува кой е отговорен, акцентира Гешев.

Аз имам отговорност за прокуратурата и ние си вършим нашата работа, а не прехвърляме отговорността на други институции, добави той.

Смяната на основния прокурор не е правосъдна промяна и няма да промени нищо. Реформа би било да промениш законите, които са от 1968 година; Реформа е да се бориш с опиатите и корупцията, а не да закриеш Специализираната прокуратура. Реформа е да се бориш с телефоните измами, които бяха решени, а в този момент са стотици всеки ден, отсече още Гешев.
https://www.facebook.com/Press.PRB/videos/731479971699020
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР