Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние предупреди

...
Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние предупреди
Коментари Харесай

Барние: Има риск от срив в търговията между ЕС и Лондон след Брекзит

Главният договарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние предизвести през днешния ден за риска от внезапен срив в търговията сред Обединеното кралство и общността, в случай че двете страни не съумеят да тази година да се договорят за бъдещите си връзки след напускането на Лондон, съобщи Франс прес.

" Първият стадий към този момент приключи и би трябвало още веднъж да построяваме всичко ", съобщи Барние четири дни преди развода, на конференция в ирландската столица, където се срещна с ирландския министър председател Лио Варадкар.

" В края на годината, в случай че не сме се договорили, няма да имаме нормалната рутина и статуквото ", сподели Барние и посочи, че " би трябвало да се надигнем пред риска да се озовем ръба на пропастта, изключително във връзка с търговията ", цитира думите му Българска телеграфна агенция.

При липса на комерсиално съглашение, икономическите връзки сред Брюксел и Лондон ще се уреждат от разпоредбите на Световната комерсиална организация, които са доста по-неизгодни, тъй като дефинират мита за стоките.

Барние акцентира също, че двете страни разполагат с " доста малко време ", с цел да се оправят по време на преходния интервал до края на 2020 година, както желае английският министър председател Борис Джонсън. Освен за комерсиалните си връзки, двете страни ще би трябвало да се спогодят за сферите на сигурността, енергетиката, риболова и превоза.

Преговарящият от името на Европейски Съюз сподели, че идния понеделник ще показа план на мандат за договаряния на страните членки, след съглашението за развода, което урежда изискванията за раздялата. Според европейски чиновници, европейският мандат ще би трябвало да бъде утвърден на министерско равнище до 25 февруари, което ще разреши на договарянията да стартират към 1 март.

В тирада, която би трябвало да произнесе при започване на февруари, Борис Джонсън, би трябвало да показа упоритостите си за реализиране на съглашение за независимост търговия от същия вид, като неотдавна подписаното сред Европейски Съюз и Канада, без привеждане в сходство с европейските правила.

Барние обаче напомни, че " равнището на достъп " до единния европейски пазар, от който английските артикули ще се възползват, ще е " съразмерно " на степента на привеждане на Обединеното кралство в сходство с европейските правила, " изключително разпоредбите в региона на държавните помощи ".

Премиерът на Ирландия счита, че Европейски Съюз ще стартира договарянията " от доста мощна позиция ".

Варадкар посочи, че ще се наложи да се правят някои инспекции на артикули, идващи от Англия за Северна Ирландия, макар непрекъснатото гледище на Джонсън, че това няма е належащо, съобщи Ройтерс. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР