Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е насочил младата

...
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е насочил младата
Коментари Харесай

Мъск: Ще продадем 20 млн. електромобила през 2030

Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск е насочил младата си компания към нападателно разширение, за каквото никой различен началник на автомобилна компания не е мечтал, само че то е изпълнено с дупки и трудности по пътя, които могат да спрат или да отклонят процеса.

Дръзката цел на Мъск да продаде 20 млн. електрическия автомобил през 2030 година е в центъра на обещанието за напредък на компанията пред акционерите и на уговорката ѝ да подтиква въвеждането на устойчива сила. Ако тя бъде реализирана, Teslaще стане два пъти по-голяма от всеки различен авто производител в историята, като ще заема към 20% от международния пазар на коли.

Но при сходен експоненциален напредък 13-кратно нарастване по отношение на почти 1,5 млн. автомобила, които се надява да продаде тази година, ще бъде обвързван с невиждана цена от стотици милиарди долари, съгласно разбор на Ройтерс на финансовите разкрития на Tesla и прогнозите за световното търсене на електрически транспортни средства, производството на батериии минерали за тях.

„ Бих оприличил това на плана " Манхатън " през Втората международна война ", споделя специалистът по произвеждане Майкъл Трейси от The Agile Group, визирайки огромните старания на Съединени американски щати за основаване на атомна бомба.

Визията на Мъск изправя 19-годишния авто производител от Тексас пред големи провокации, измежду които не на последно място е обезпечаването на задоволително акумулатори и сериозни първични материали като литий и никел за снабдяването на 20 милиона автомобила.

Tesla е иноватор, само че в случай че бъде реализирана тази последваща фаза на напредък, тя ще отиде оттатък новаторството и ще преобрази радикално международната автомобилна промишленост, както и добива и търговията с материали за акумулатори.

По този път Tesla ще би трябвало да построи още седем или осем " гигафабрики " - приблизително по една на всеки 12 месеца - да отнеме дял от всеки съперник и да се трансформира в компания с размерите на Volkswagen AG и Toyota Motor Corp. взети дружно. Освен това ще се нуждае от към 30 пъти по-голям потенциал на батериите, с цел да зареди всичките си фабрики за коли.

Цената ще бъде висока: през идващите осем години Tesla може да похарчи към 400 милиарда $ или повече за създаване на нови фабрики за сглобяване на коли и фабрики за произвеждане на акумулатори по целия свят и още 200 милиарда $ или повече за създаване или закупуване на акумулатори, в това число разноските за първични материали.

Правителствата на Канада, Индонезия, Индия и други страни към този момент лобират, с цел да завоюват идната инвестиция на Tesla в производството на електрически транспортни средства, за която Мъск съобщи, че може да бъде оповестена до края на годината.

Производството на 20 млн. автомобила годишно ще изисква Tesla да разшири както личния си потенциал за произвеждане на акумулатори, по този начин и потенциала на сътрудниците си за произвеждане на акумулатори и на производителите на първични материали, които ги доставят.

" В дълготраен проект чакаме да произвеждаме от порядъка на 3 000 гигаватчаса или 3 тераватчаса годишно ", съобщи Мъск пред вложителите през юли. " Мисля, че имаме положителни шансове да реализираме това в действителност преди 2030 година, само че съм мощно убеден, че можем да го създадем до 2030 година "

Настоящият индустриален потенциал на батериите на Тесла е 100 гигаватчаса.

Benchmark Mineral Intelligence, която следи международната промишленост за произвеждане на акумулатори за електрически автомобили, чака, че Тесла ще се нуждае от 2,0 млн. тона литий, 1,3 млн. тона никел, 0,2 млн. тона кобалт и 3,5 млн. тона графит, с цел да поддържа производството през 2030 година на 3,0 тераватчаса акумулатори.

Това е четири пъти повече литий и никел, два пъти повече кобалт и седем пъти повече графит, в сравнение с цялата промишленост за електрически автомобили чака да използва през 2022 година

Benchmark разказва задачите за 2030 година като " извънредно амбициозни ".

Tesla не е дала отговор на подробното искане за коментар.

Според някогашни ръководители на Tesla, автомобилният производител, който рядко разкрива връзките си с доставчиците, е почнал да подписва съглашения за изкупуване с миньори и рафинерии преди повече от десетилетие и понастоящем има покупко-продажби с над 20 снабдители на материали по целия свят.

Капацитетът от първични материали, нужен за поддържане на плануваното произвеждане на Tesla през 2030 година, не съществува през днешния ден, настояват специалисти.

Целевите продажби на Мъск зависят и от фактори отвън контрола на Tesla.

Конкурентните производители на коли пускат на пазара от ден на ден електрически автомобили, с цел да се конкурират с създаваните в огромни размери седани Model 3 и SUV Model Y на Tesla.

В Китай локални стартъпи като Xpeng Inc,, Nio Inc и Li Auto Inc изостават от Tesla по размер на продажбите, само че се развиват бързо.

Китайският BYD, който продава евтини електрически и хибридни коли, насочва предизвикателство към Tesla в международен мащаб, до момента в който Ford Motor Co и Rivian Automotive Inc изпревариха Tesla на пазара с електрически пикапи - забележителен разрастващ се сегмент в Северна Америка.

Майк Трейси е скептично надъхан към способността на Мъск да развие световен индустриален колос през идващите осем години с съвсем двойно по-голям индустриален потенциал от този на Toyota, която сега е най-големият авто производител в света по размер.

" Това би било извънредно достижение, като се има поради, че на Toyota са били нужни десетилетия, с цел да построи този потенциал ", споделя той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР