Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че грипът

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че грипът
Коментари Харесай

Доц. Кунчев заговори за смъртта на 2000 българи, ако има тежка вълна на грипа

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев съобщи, че грипът набира скорост и избутва Коронавирус в ъгъла. По думите му 2000 губят борбата за живота си при тежка вълна, написа Телеграф бг.

Броят на болните от грип стартира да пораства, само че към момента има сериозна циркулация на COVID-19. През първата седмица след празниците междинната заболеваемост от грип в страната е 118 на 10 000 души. Миналата година по това време болните са били малко повече, което значи, че се движим съгласно упованията. Има обилни разлики сред обособените райони, само че те по-скоро са въпрос на инцидентни феномени. Засега няма сигурни данни, с цел да можем да кажем, че вълната стартира в някоя област. Най-много заболели все още има в Смолян, където те са 200 на 10 000 души, в Пазарджик, Силистра, Ямбол. В София заболеваемостта е ниска - 80 на 10 000 души. Всичко това е доста динамично и ще се трансформира, разясни той.

Грипът ще стартира да господства над ковид евентуално през януари и февруари. Характерно за него е, че е доста динамичен и бързо подвига заболеваемостта, която по-късно относително бързо стига до естествените равнища. Няма по какъв начин внезапно цяла България да е в грипна зараза. Обикновено тези, които влизат първи в нея, в границите на две-три седмици отново доближават естествени равнища, които не са епидемиологични, сподели Кунчев.

На въпрос може ли човек да се разболее два пъти от грип за един сезон поради различите варианти, които циркулират, той отговори следното: Това не е невероятно, само че е рядко срещано. Общо взето, има пресечен имунитет сред вариантите. Ако човек построи имунитет против един, това значително подсигурява най-малко няколко месеца, че няма да се болести с различен вариант на грипа. Като вариант водещ сега е H1N1. Миналата седмица 10 от изследваните проби демонстрират позитивен резултат за него, а четири - за H3N2. Винаги има паралелна циркулация на разнообразни грипни варианти. Даже през последните години нормално разпространяването стартира с вариант Б, както беше и тази година. После стартират да преобладават някои от А вариантите - H1N1, H3N2. Циркулират и други вируси, те не са изчезнали, само че, общо взето, когато пристигна епидемиологичната вълна, тя съумява да ги изтласка.

В голям % всички се срещат и развиват болести въз основата на грипния вирус. Вълните на респираторно-синцитиалния вирус да вземем за пример бяха по- присъщи за октомври, ноември и първата половина на декември. Тогава имаше и аденовируси и парагрипни вируси. Сега последователно набира скорост грипът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР