Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очерта мрачна картина

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев очерта мрачна картина
Коментари Харесай

Доц. Кунчев не е оптимист: Мерките трябва да продължат поне до края на месеца и да се затегнат

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев очерта мрачна картина за обстановката с ковид у нас и настоя новите строги ограничения за сигурност да бъдат удължени след приключването на периода от две седмици и даже станат още по-строги.

" Не споделям оптимизма на част от ръководещите , че с този ритъм на заразяване ще реализираме кой знае какъв брой добър резултат. Очевидно ще би трябвало да удължим ограниченията и след 12 ноември - най-малко до края на ноември ", съобщи той не постоянния брифинг на здравните управляващи, на който и министър Костадин Ангелов съобщи, че навлизаме в извънредно сериозна фаза на пандемията и в случай че нещата се влошат, идната мярка е налагане на физическа отдалеченост.

" Положението в Европа сега е най-тежко в целия свят. Континентът е пурпурен, а смъртността върви стремително нагоре . У нас единствено Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона, всички останали в страната са в алената. България се подрежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-о на Балканите. Смъртността в страната ни подрежда на 10-о място в Европа и на 4-о на Балканите. Ако не се губи време и се съблюдават ограниченията, теоретично няма да достигнем равнищата на Чехия и Белгия, само че в случай че се утежни обстановката, ще има над 300 смъртни случая на ден и над 10 хиляди инфектирани дневно, сподели още той ", посочи Кунчев.

И изброи ограниченията, които счита, че би трябвало да бъдат наложени:

" Ограничаване на работещите в офисите до 50%, като бъдат задължени тези, които не желаят, както и затваряне на заведенията и кафетериите, които не бяха затворени с миналата заповед, до 22 или най-късно до 23 ч. Ограничаване на всички извънкласни действия отвън паралелката, като това да важи за всички възпитаници от 1 клас нагоре. На този стадий към този момент считаме, че би трябвало да се намерения и за затваряне на учебни заведения в цели области в групата от 5 до 12 клас. Горещата ни рекомендация към ВУЗ-овете - да преминат напълно към отдалечена работа. Изключения да се вършат единствено за медиците и то при упражненията. Редно е да минем на възобновяване на интервала хората над 65 годни да пазарят в зелен кулоар - да пазарят сред 08:00 и 10:00 сутринта , с което се стремим да отделим най-рисковата част от популацията ".

" В момента в лечебните заведения се лекуват 3200 души - получават цялостната здравна помощ. Много е елементарно да се намерят трима, при които е имало закъснение на колата за спешна помощ, при които не е имало навременно приемане в болничното заведение, несъмнено ги има и ще продължи да ги има. Но фокусирането в този 0.1% сътворяваме усещане за безпорядък ", сподели още Кунчев във връзка проблемите в здравната система.

Според него би трябвало да бъде освободен от карантина медицинският личен състав.

" На контактния медицински личен състав да не се ползва карантина, а да остават на работа след негативен PCR на третия ден от контакта ", разясни той.

" Време е сътрудници от доболничния бранш да се включат в тази битка “, сподели още доцент Кунчев.

По думите му незабавно би трябвало да се дадат пълномощия на министъра на опазването на здравето да може да командирова медицински експерти от доболничната в болничната помощ, с цел да бъде по-равномерно натоварването и с цел да се оправи здравната система.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР