Главните изпълнителни директори на Hertz, Peloton и Pinterest са спечелили

...
Главните изпълнителни директори на Hertz, Peloton и Pinterest са спечелили
Коментари Харесай

Най-добре платените бизнес лидери невинаги управляват най-големите компании

Главните изпълнителни шефове на Hertz, Peloton и Pinterest са спечелили повече от $100 милиона през 2022 година, надминавайки съвсем всеки изпълнителен шеф на компания в S&P 500, в това число Тим Кук, който е спечелил 99 милиона $. В този лист е и ръководещият CS Disco LAW, снабдител на облачни услуги за компании, предлагащи правни услуги, с пазарна капитализация от към 500 милиона $.   S&P 500 включва множеството от най-големите обществено търгувани компании в Съединени американски щати. Общо 6 от 10 най-добре платени основни изпълнителни шефове предходната година обаче са управлявали компании, които не са част от необятния борсов показател на Съединени американски щати, съгласно C-Suite Comp, компания за данни и разбори на заплатите на изпълнителните шефове.    Стивън Шварцман, водач на Blackstone, световна капиталова компания, профилирана в различно ръководство на активи, е имал най-голямо заплащане - 253 милиона $. Въпреки че не част от S&P 500, Blackstone е по-голяма от доста от фирмите в показателя, с пазарна капитализация от над 100 милиарда $, отбелязва The Wall Street Journal.    Шварцман изпреварва Сундар Пичай, който ръководи майката на Гугъл Alphabet. За 2022 година Пичай е получил хонорари на стойност 226 милиона $, което го сложи на върха на годишното изследване за заплатите на основните изпълнителни шефове на The Wall Street Journal по-рано тази година. В това изследване Пичай беше последван от Майкъл Рапино, началник на Live Nation, спечелил 139 милиона $.   Някои ръководители в листата на C-Suite Comp - като водачите на Pinterest и Hertz - не биха попаднали в годишната ранглиста на WSJ, защото са поели лидерските постове в фирмите през изследваната година, показва изданието, чийто разбор обгръща единствено заплатите на изпълнителни шефове, работили за една компания през цялата 2022 година  
Средното възнаграждение на основните изпълнителни шефове на фирмите от S&P 500 е паднало до 14,5 милиона $ предходната година от $14,7 млн. през 2021 г. 
По-общо казано, 9 изпълнителни шефове са създали повече от $100 млн. през 2022 година от близо 4000 обществено търгувани американски компании, съгласно разбора на C-Suite Comp. Това е спад от повече от 20 ръководители година по-рано, защото възнагражденията, идващи по линия на дялово присъединяване, са намалели, споделят от анализаторската компания.
Топ 10 най-добре платените изпълнителни шефове съгласно C-Suite Comp:

Стивън Шварцман, Blackstone (компанията не е част от S&P 500)
Сундар Пичай, Alphabet (компанията е част от S&P 500)
Стивън Шер, Hertz (не е част от S&P 500)
Бари Маккарти, Peloton (не е част от S&P 500)
Майкъл Рапино, Live Nation (част от S&P 500)
Сафра Кац, Oracle (част от S&P 500)
Дъглас Инграм, SareptaTherapeutics (не е част от S&P 500)
Бил Реди, Pinterest (не е част от S&P 500)
Киви Камара, CS Disco (не е част от S&P 500)
Тим Кук, Apple (част от S&P 500)

По-голямата част от възнаграждението на основните изпълнителни шефове нормално се състои от акции или варианти, чиято стойност може да варира. 
Много от възнагражденията за дялово присъединяване постоянно стават напълно благосъстоятелност на изпълнителния шеф единствено в случай че е постигнал избрани цели или в случай че е останал на работа за избран интервал, показва WSJ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР