Главните герои на днешния ни списък можете да откриете да

...
Главните герои на днешния ни списък можете да откриете да
Коментари Харесай

10 храни от ежедневието ни, станали причина за ужасяващи събития

Главните герои на днешния ни лист можете да откриете да се спотайват в личния ви ледник, долап или рафт.

Пригответе се, тъй като ще ви разкрием 10 храни от всекидневието ни, станали причина за редица ужасяващи събития.

Да, да, тъкмо това прочетохте преди малко. Любопитни истории, много постоянно с непредвиден край.

1. Сирене

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

Listeria monocytogenes е изключително неприятна бактерия, която при хората провокира непредсказуемо положение, наречено литериоза. То може да премине нищожно като грип или да болести нервната система, причинявайки спазми и гибел. Оказва се също по този начин, че тази подла бактерия харесва продуктите, съдържащи непастьоризирано мляко.

През 1985 година партида сирене, продукция на Jalisco в Калифорния, била създадена без да бъдат следвани процедурите за пастьоризация. Резултатът е едно от най-големите огнища на листериоза в историята! Южна Калифорния е покосена от смъртоносната неврологична болест, която най-тежко поразява бременните и новородените бебета. Жертвите доближават 62, измежду които и доста мъртвородени.

2. Хляб

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

През 1800 година популацията на Англия растяло по-бързо от всеки път. Този неочакван, голям растеж съумява да докара и до сериозен дефицит на ежедневни артикули. Хлебопроизводителите трябвало да открият решение на назряващия проблем и да обезпечат на жителите прекрасен, бял самун. За да съумеят да реализират привлекателния бял цвят на хляба обаче, производителите се налагало да прибавят спомагателни субстанции, някои от които след това разкрили, че в действителност са отровни.

Тъй като гладуващите жители не знаели какво съдържа прясно изпеченият самун на трапезата им, тази процедура довела до зараза от тежко недохранване, диария и даже гибелта на доста деца.

3. Царевица

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

В началото на 20-ти век американският юг попада в мрежите на кошмарна нова болест. Загадъчната болест, която никой не разбирал, лишила над 100 000 живота в интервала сред 1906 и 1940 година. За да се оправи с казуса, доктор Джоузеф Голдбергер се опитал да открие корените на незнайната зараза. Той считал, че заболяването удря единствено бедните, които оцеляват с малко храна, формирана съвсем напълно от евтина царевица. Неговите наблюдения обаче не съумяват да се понравят на локалните лекари, които били уверени, че заболяването е по рождение.

За смут на всички, доктор Голдбергер потвърждава, че няма да се болести, поглъщайки инфектирана урина, изпражнения и коричките от раните на болните. Вследствие на ексцентричния му опит, той не се заразява със страшната болест и съумява да потвърди, че болестта се дължи на елементарен минус на ниацин.

4. Вино

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

Въпреки че е знак на класа и изтънченост в продължение на хилядолетия, виното се оказва едно от най-вредните неща на планетата. Опитайте се да докажете това обаче на британския аристократ Джордж Плантаген, чиято обичана напитка става причина за неговата неприятна крах.

Херцогът на Кларънс и брат на крал Едуард IV, Планатаген се оказва включен в „ Игра на тронове “, разследване на средновековната битка за власт в края на 1400-те години. Постоянно в несъгласие с брат си, той стартира да търси метод да го в профил от трона. В резултат на неговите дейности обаче, Плантагент бил скрито затворен в Лондонската кула и екзекутиран на 18 февруари 1478 година. За да му отмъсти, Едуард заповядва Плантагент да бъде удавен в бъчва от обичаната си напитка – малмсийско вино.

5. Шоколад

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

В началото на 20-ти век светът се натъкнал на невиждано знамение. Чрез просто прибавяне на малко количество от новооткрит детайл, всеки обект може да бъде трансфорат в същински лукс. Часовниците били обличани благодарение на чудотворния ослепителен материал, а производителите на бонбони почнали да го прибавят към своя шоколад. За жал обаче разкрили, че удивителният материал в действителност е радиоактивен. Инфуцираният с радий шоколад бил единствено един рисков артикул, който хората жалостиво желали да опитат зареди блестящия му външен тип.

Статия от 1925 година, оповестена в „ Ню Йорк Таймс “ приветствала края на радийния век с оповестяването на кошмарно ново заболяване: радийска некроза. Това е главно радиационно отравяне на челюстта, породено от поглъщането на радий. Жертвите откривали, че плътта и костта на долната част на лицата им умират и падат ненадейно.

6. Риба

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

За някои яденето на сурова риба може да е недопустимо единствено по себе си, само че някои японски деликатеси дават на суши-фобите друга причина да се опасяват. Blowfish или фугу се подготвя с изключителна грижа от изисканите готвачи на суши. Правителството контролира деликатно процеса, тъй като една неточност може да постави завършек на живота на клиента.

Органите на морската риба са цялостни със субстанция, наречена тетрадотоксин. Ако има някаква щета на месото, тази необикновено кошмарна отрова стартира да предизвиква изтръпване на устата на нищо неподозиращия клиент. Скоро обаче, сковаността се развива в цялостна парализа, която постепенно мигрира по тялото. Жертвата остава неспособна да се движи, само че към момента в цялостно схващане. Смъртта идва най-после, когато парализата доближи до белите дробове. За благополучие, заради строгите закони за подготовката му, единствено 23 души били убити от фугу през последните 16 години.

7. Индийско орехче

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

През 1600-те години сред англичаните и холандците се води ужасна война. Бруталният и кървясъл спор траял с години, а повода за него била не друго, а храна. Индийското орехче се оказва в центъра на това необичайно интернационално спречкване, тъй като се трансформира в нещо като знак на статуса. Семената били добре оценени поради екзотичния им усет, хипотетичните им афродизиачни свойства и убеждението, че фактически могат да излекуват Черната гибел. За страдание обаче те можели да бъдат открити единствено на една индонезийска островна верига – Bandas.

Стремежът към монополизиране на промишлеността за произвеждане на индийско орехче кара холандските и британските сили да извършат поредност от ужасяващи дейности, вариращи от изтезания до всеобщи кланета, както на вражеските бойци, по този начин и на почтените поданици. За благополучие кръвопролитието най-сетне завършило през 1667 година, когато Англия подписала контракт и предала контрола над остров Банда.

8. Вода

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

Историята и до през днешния ден помни безбройните жертви на подлата болест тиф. През 1903 година град Итака, Ню Йорк, се изправя пред ненадейно и извънредно нападателно експлоадиране на страшната болест. По това време стартира строителството на язовир „ Six Mile Creek “, а притежателите пренебрегнали условието да включат система за уместно пречистване на водата. Условията, на които били подложени строителите били ужасяващи, само че по-страшното в тази ситуация било, че някои от служащите неотдавна пристигнали от регион на Италия, прочут по това време като мощно огнище на тиф.

Жителите на Итака почнали да изпитват осакатяваща болежка в стомаха и да страдат от рисково висока температура. Болестта съумяла да се популяризира преди въобще някой да разбере, че главният провинен е водата за пиянство. В резултат на това злополучие умират 82 души, в това число 29 колежани.

9. Зърно

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

Средновековна Англия ще се помни като един от най-страшните интервали на страната. Сякаш непрекъснатата война и Черната чума не били задоволителни, та хората имали още една причина да се заключат в калните си къщи – британската изпотяваща болест. С огнища, настъпващи основно през лятото на 15-ти и 16-ти век, това необичайно заболяване бързо съумява да се популяризира из улиците на страната. В рамките на 24 часа след инфекцията, жертвата стартира да се поти, изпитва дефицит на въздух и сърцетуптене до момента в който най-после не умира в страшни страдания.

Изследователите имат вяра, че хантавирусът е отговорен за епидемията. Симптомите са извънредно сходни и сходно на Черната гибел, болестта се предава от гризачи. Средновековна Англия сама по себе си се характеризира с обилие от плъхове, нападащи запасите от зърнени храни като пшеница и овес. Докато ядат, болните животинки заразяват храната, която, за злощастие, селяните употребяват за вечеря.

10. Ръж

 10 храни от всекидневието ни, станали причина за ужасяващи събития

През Средните епохи Европа била подложена на събитие, което може да се опише единствено като жив призрачен сън. Чума, позната като огънят на Свети Антоний, стартира по това време бурно да се популяризира. У жертвите се пораждат мрачни халюцинации и ужасяващи чувства в ръцете и стъпалата – те чувствали, че инсекти пълзят под кожата им. В някои случаи инфекцията достигала до миг, в който плътта на крайниците умира и единственият излаз от обстановката изисква ампутация. Едва доста по-късно ботанистите съумяват да пробият този „ заветен огън “.

Оказва се, че Claviceps purpurea заразява доста зърнени растения, само че наподобява, че е изключително обичана на ръжта. Малки черни растения, наречени ерготами, порастват паралелно със зърната на инфектирани стебла и постоянно неправилно се оказват в средновековните мелници. Хлябът, изработен от брашното, тогава заразява хората, което довежда до мъчителните признаци. Въпреки епидемията, проучването на ерготамана довела до доста огромен прогрес в здравната просвета, като лекуването на мигренозни главоболия и психологични разстройства.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР