Главната прокуратура в Измир съобщи, че е подготвен обвинителен акт

...
Главната прокуратура в Измир съобщи, че е подготвен обвинителен акт
Коментари Харесай

Турция обвини 29 души за земетресението в Измир

Главната прокуратура в Измир заяви, че е квалифициран обвинителен акт за 29 души поради хипотетичната им роля в немарливост, която утежни вредите от земетресението в провинцията от предходната година. Десет от тях към този момент бяха арестувани.

Земетресението с магнитуд 6,6 на 30 октомври 2020 година умъртви 115 души, живеещи в осем здания в региона. Процесът на държавното обвиняване е в ход по твърдяната немарливост при построяването на постройките, множеството от които са издигнати преди да влязат в действие строги разпореждания за резистентност на трусове в постройките. В декларацията на прокурорите се споделя, че 17 обвинени са били освободени под правосъден надзор.

През април 13 души бяха задържани като част от следствието и прелиминарен експертен отчет направен месеци след първите арести. Те бяха упрекнати, че са съдействали за смъртните случаи и са влошили вредите, породени от земетресението вследствие на некачествено строителство на постройките.

Един от обвинените е притежател на апартамент в една от рухналите здания, който отхвърля да утвърди реорганизация на постройката, с цел да я укрепи против допустимо земетресение.

В отчета, формиран от специалисти от университета " 9 септември " в Измир, Техническия университет в Истанбул и Изследователския център TÜBITAK, се споделя, че пробите, взети от срутени здания, демонстрират, че повода за неуспеха им е потреблението на некачествени материали и градивни неточности.

Всички смъртни случаи при земетресението са настъпили в постройките на региона Байраклъ, в Измир, които са се срутили напълно или отчасти.
Някои здания са издигнати в региони, които в миналото са били овощни градини и блата.

Полицията е задържала строителни бизнесмени, притежатели и строителни инженери на постройките, в това число двама мъже, които самите са ранени след земетресението.

Турция, страна, ситуирана на голям брой дейни линии на разломи, стегна инспекциите на постройките и вкара разпореждания за повишение на сигурността на новите здания след прословутото земетресение през 1999 година, което умъртви хиляди в Истанбул и прилежащите провинции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР