Главната квартира, координираща дейността на американските сухопътни сили в Ирак,

...
Главната квартира, координираща дейността на американските сухопътни сили в Ирак,
Коментари Харесай

САЩ обяви прекратяване на бойните операции срещу Ислямска държава в Ирак

Главната квартира, координираща активността на американските сухопътни сили в Ирак, обави в понеделник прекратяването на бойните интервенции от страна на обединението против " Ислямската страна " в страната, оповестява The Washington Post. Командването на войските ще бъде предадено на Иракското взаимно оперативно командване, посочи някогашният командващ на сухопътните войски Уолтър Пиат. Това е централата, която координира всички анти-ислямски държавни интервенции, в това число въздушните удари.

Тъй като иракският министър председател Хайдер ал Абади заяви през декември предходната година, че терористичната формация е изцяло победена, американските сили последователно започнаха да се изтеглят, като същевременно обучаваха иракските сили за сигурност в събирането на разследващи данни и в полицейски действия.

Около 5 хил. американски сухопътни бойци бяха ситуирани в Ирак в разгара на войната против " Ислямската страна ", която приключи с отвоюването на Мосул - вторият по величина град в Ирак. Тяхната роля бе да съветват, приготвят и подкрепят иракската войска по време на изтощителната тригодишна битка за възобновяване на една трета от иракската територия. Те не участваха в дейни бойни дейности, само че работеха покрай командните центрове към Мосул, управлявайки безпилотни самолети или координирайки логистиката на бойното поле дружно с иракските командири.

Не е ясно какъв брой американски сили остават в страната. Тяхното наличие изостря политическите разногласия поради идните национални избори в Ирак, планувани за май тази година. Според Абади е добре войските да останат, с цел да улеснят рехабилитацията на иракските сили за сигурност, до момента в който съперниците му, повлияни от шиитските милиции (някои от които са привлечени от Иран) желаят американците да изоставен незабавно.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР