Главна дирекция Охрана“ /ГДО/ отбеляза 20 години от създаването си

...
Главна дирекция Охрана“ /ГДО/ отбеляза 20 години от създаването си
Коментари Харесай

ГДО отбеляза 20 години от създаването си с тържествена церемония

Главна дирекция „ Охрана “ /ГДО/ означи 20 години от основаването си с тържествена гала, оповестиха от Министерството на правораздаването /МП/. Тя се е провела в зала „ Тържествена “ на Съдебната палата и на нея са се събрали някогашни и сегашни министри и зам.-министри, които са поздравили чиновниците на ведомството. 

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков благодари за професионализма и доблестта на работещите в системата на ГДО и им пожела да не престават да бъдат мощни и безкомпромисни при осъществяване на служебните си отговорности. Към момента общият брой на чиновниците в ГДО е малко над 1500 , като те са разпределени в 5 районни дирекции и 23 регионални звена.

На тържеството основният шеф на ГДО гл. комисар Георги Жеков направи ретроспекция и очерта главните цели на дирекцията, а точно: въвеждането на ред и сигурност в правосъдните здания при осъществяване на правосъдния развой, както и бързото уединяване на лица с влезнали в действие присъда и предаването им на затворническите управляващи в местата за отнемане от независимост .

Сред главните действия бяха откроени още бързото привършване на правосъдните процеси  чрез приканване и навреме наложително довеждане на лица, участници в наказателно произвеждане и превеждането на арестувани лица от пандизите и арестите до органите на правосъдната власт. Не на последно място беше изтъкнато осъществяването на правосъдни поръчки по интернационалните контракти по екстрадиция и трансфер на лица, укриващи се от наказателно гонене.

Статистиката за предходната година демонстрира: 7724 изпълнени преписки за наложително довеждане, 7480 връчени призовки и бумаги. Изпълнените влезнали в действие присъди са 2661, а изпълнените преписки по мярката „ задържане под стража “ – 2752 . Общият брой на конвоирани лица е 56 721 .

 Церемония на ГДО
Церемония на ГДО. Снимка: Министерство на правосъдието

За предходната година изпълнените преписки от други страни за България са общо 185 , от тях европейска заповед за арест – 104, екстрадиции – 17, прехвърляния – 64.

Изпълнените преписки от страната ни към други страни са 182 , като с европейската заповед за арест са били 160 лица, екстрадираните са 18 а прехвърлянията са 4.

Задържаните лица, които са били признати на сухоземната и речна граница на България от непознати страни са 41 , а предадените лица на Граничен контролно-пропусквателен пункт – 17 .

По време на церемонията чиновници, които са в системата на ГДО от самото основаване и такива, които са посочили висок професионализъм в своята активност, получиха плакети и почетни грамоти .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР