Гласуваните 60 млн. лв. от Народното събрание през септември 2021

...
Гласуваните 60 млн. лв. от Народното събрание през септември 2021
Коментари Харесай

Помощта от 60 млн. лв. за авиокомпаниите продължава да се бави

Гласуваните 60 млн. лева от Народното събрание през септември 2021 година държавна помощ за българските самолетни компании към момента не са отпуснати на бизнеса. Одобрението на средствата се бави от Министерството на превоза и известията и от Европейската комисия, оповестиха за TravelNews от Асоциацията на българските самолетни компании (АВА). Те са изпратили писмо за казуса до премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, до президента Румен Радев и до министъра на превоза Николай Събев.

В него се изяснява, че при започване на месец ноември 2021 година Министерството на превоза и известията посредством Министерство на финансите, са нотифицирали със съответните текстове способените служби на Европейската комисия чрез авансово съобщение (пре-нотификация) за одобрение на тази помощ под номер SA.100321. Четвърти месец от по този начин направената пре-нотификация няма никаква реакция, макар непрекъснато реализираните контакти с Европейска комисия на Министерството на превоза и известията, споделят от АВА.

Българските самолетни компании изпитват съществени усложнения да оцеляват към този момент съвсем две години без да получат държавна помощ за превъзмогване на отрицателните последствия от продължаващата COVID-19 рецесия, като изключим мярката 60/40.

„ Забавянето на помощта е обезпокоителен факт. Други български министерства с пре-нотификации за одобрение на държавна помощ от декември 2021 година към този момент получиха нотификация през януари 2022 година Призоваваме българската страна да направи всичко допустимо като пълноправен член на Европейски Съюз за активиране на помощта от безплатни средства за българските самолетни компании, чиято активност беше спряна със законов акт през март 2020 година “, акцентира Светослав Станулов, ръководител на Асоциация на българските самолетни компании. Според него обстановката постанова неотложни дейности и всяко закъснение би могло да се окаже съдбовно за градените с години бизнеси и пагубно за орисите на хилядите настоящи в тях висококвалифицирани експерти, както и да докара до дълготрайни загуби и влошени вероятности за българската стопанска система.

Пандемията провокирана от COVID-19 оказа най-голямо отрицателно въздействие в международен мащаб на туристическия бизнес, авиационния бранш и превоза. С въвеждането на локдаун в България и в целия свят бе изцяло блокирана активността на тези браншове. Предвид съществуващата обязаност сред тези стопански сфери, прекъсването на активността им докара до отнемане от доходи на всички сдружения и субекти. В същото време се усилиха отговорностите, свързани с активността им като поддържане на летателната валидност на въздухоплавателните средства, даже, когато са на земята; наем на самолетите, застраховки, поддържане на бази за ремонт и обслужване и подготовка на личния състав и поддържане на неговата подготовка и разрешителни, обслужване на заеми, отговорности за осигуровки и бяха изчерпани изцяло запасите на авиационните компании. Това докара и до голяма междуфирмена задлъжнялост.

Българската гражданска авиация е в обстановка на неспособност да продължи да съществува без cпeшнa пoдĸpeпa, зa дa oцeлeе в тeзи бeзпpeцeдeнтни форсмажорни ycлoвия, споделя Светослав Станулов. Трудно може да се удържи на конкуренцията на останалите държави- членки на Европейския съюз, които единствено за 2020 година са обезпечили безплатна помощ на своите самолетни компании както следва:

Австрия – 150 млн. евро
Белгия – 290 млн. евро
Дания – 137 млн. евро
Италия – 350 млн. евро
Швеция - 455 млн. евро
Румъния – 62 млн. евро
Гърция - 120 млн. евро
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР