гласува днес ключова реформа на законодателството на ЕС за търсещите

...
гласува днес ключова реформа на законодателството на ЕС за търсещите
Коментари Харесай

Европарламентът гласува ключова реформа за убежището и миграцията

гласоподава през днешния ден основна промяна на законодателството на Европейски Съюз за търсещите леговище и незаконните мигранти. На уеб страницата на институцията са показани главните промени, които ще влязат в действие от 2026 година, в случай че бъдат утвърдени.

Една от тях е по този начин нареченият филтър на границата. Новият Пакт за убежището и миграцията на Европейски Съюз планува незаконните мигранти, влизащи на територията на общността, да минават през инспекции на самоличността и здравето, както и за сигурност, биометричен запис на лицата и отпечатъците, което може да отнеме до 7 дни.

Децата ще получават особено отнасяне, а страните членки ще имат самостоятелни механизми за мониторинг, с цел да обезпечат спазването на правата им. Процедурата има за цел да дефинира кои мигранти ще получат интензивен или нормален развой по обработка на молбата за леговище и кои ще бъдат върнати в родината си или в директна страна.

Друга основна смяна е усъвършенстване на инспекцията. Документите на претендентите за леговище с по-ниски шансове да получат статут на отбрана – избрани като тези, идващи от страни, от които търсещите протекция приблизително са отхвърляни при 80% от случаите, ще бъдат обработвани по-бързо. Гражданите на страни като Тунис, Мароко и Бангладеш попадат в тази категория.

Техните молби ще бъдат обработвани в центрове близо до външните граници на Европейски Съюз – най-вече сухопътни и пристанища, само че и летища, тъй че да бъдат бързо връщани назад, в случай че настояването им бъде несъмнено като безпричинно или неприемливо.

До 30 000 души може да бъдат държани в центрове, а Европейски Съюз чака през тях да минават до 120 000 мигранти годишно.

Малолетни без придружители, за които се счита, че съставляват риск за сигурността, както и фамилии с деца, също ще бъдат държани там.

Евродепутатите ще обсъдят и гласоподават общо 10 законопроекта и по този начин ще се актуализират разпоредбите на Европейски Съюз за леговище и миграция, като подчертават върху съдействието и наложителната, само че гъвкава взаимност, се споделя още в известието, оповестено на уеб страницата на институцията.

Държавите членки ще могат да избират сред пренасяне на претендентите за леговище на тяхна територия, финансови вноски или даване на оперативна и техническа поддръжка на страни членки под миграционен напън.

Ще има характерни правила за спешни обстановки и разпоредбите за стандартите за приемане на претендентите за леговище ще бъдат обновени. Изменените правила за подготовка ще дефинират единни стандарти в целия Европейски Съюз за признание на хората, кандидатстващи за интернационална протекция, както и техните права.

From migration and asylum to a reform of the electricity market and new rules for breakfast foods, find out what the European Parliament will be working on this week:
— European Parliament (@Europarl_EN)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР