Гласовете, които неизбран мажоритарен кандидат за депутат получи на парламентарните

...
Гласовете, които неизбран мажоритарен кандидат за депутат получи на парламентарните
Коментари Харесай

БСП предлага гласовете за неизбран мажоритарен кандидат-депутат да се прехвърлят към партията му

Гласовете, които неизбран мажоритарен претендент за народен представител получи на парламентарните избори, да бъдат прехвърляни към пропорционалната листа на партията, която го е издигнала. Това планува планът на Българска социалистическа партия за смесена изборна система, при която 120 депутати се избират мажоритарно, а 120 – съразмерно. Текстовете за промени в Изборния кодекс бяха разисквани от социалисти и специалисти през днешния ден и следва да бъдат импортирани в Народното събрание идната седмица.

Условието за прекачване на гласовете е мажоритарният претендент да участва и в пропорционалната листа. Мотивът на Българска социалистическа партия съгласно депутати е да не бъдат ощетявани дребните партии, които може и да имат някои мощни претенденти, които - в случай че не бъдат определени мажоритарно, да оказват помощ на съответната политическа групировка да прескочи 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание, в случай че " се е показала добре ".

На въпрос на " Дневник " дали по този начин не се удвояват гласовете на твърдия електорат, който би дал своя вот и за мажоритарния претендент, и за пропорционалната листа на дадена партия, социологът Юрий Асланов, който е един от създателите на законопроекта, изясни, че подобен е немският модел.

При представянето на законопроекта Асланов изясни, че за разлика от смесената изборна система през 2009 година, когато от всичките 31 многомандатни изборни региона (МИР) се избираше и по един мажоритарен народен представител, в този момент двата типа избор имат връзка точно поради прехвърлянето на гласове.

Предвижда се още да се резервира настоящето разделяне на 31 многомандатни региона, които от своя страна да се разделят на 120 едномандатни. За установяване на техните граници ще бъде виновна Централната изборна комисия.

Секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева посъветва при разпределянето на едномандатните региони да бъдат включени статистици, картографи и географи, а проф. Михаил Мирчев – да се вкара дейна регистрация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР