Аржентинският крайнодесен аутсайдер Хавиер Милей публикува шокираща победа на първичните избори

...
Гласоподавателите в Аржентина наказаха двете основни политически сили в страната
Коментари Харесай

Гласоподавателите в Аржентина наказаха двете основни политически сили в страната на първичните избори в неделя, избутвайки либертарианския кандидат-аутсайдер, пеещ рок, на първо място в огромно сътресение в надпреварата за президентските избори през октомври.

След преброяване на около 90% от бюлетините, крайнодесният либертариански икономист Хавиер Милей получи 30,5% от гласовете, много повече от прогнозираното, с основния консервативен опозиционен блок назад с 28% и управляващата перонистка коалиция на трето място с 27%.

Резултатът е язвителен упрек към лявоцентристката перонистка коалиция и основния консервативен опозиционен блок "Заедно за промяна" с инфлация от 116% и криза на разходите за живот, оставяща четирима от 10 души в бедност.

„Ние сме истинската опозиция“, каза Милей в оптимистична реч след резултатите. „Невъзможна е една различна Аржентина със същите стари неща, които винаги са се проваляли.“

Гласуването на първичните избори е задължително за повечето възрастни и всеки получава един глас, което на практика го прави генерална репетиция за общите избори на 22 октомври и дава ясна индикация кой е фаворитът да спечели президентския пост.

Изборите през октомври ще бъдат ключови за политиката, засягаща огромния селскостопански сектор на Аржентина, един от най-големите износители в света на соя, царевица и говеждо месо, валутата песо и облигации, както и текущите преговори за сделка за дълг от 44 милиарда долара с Международния валутен фонд.

Икономическата криза остави много аржентинци разочаровани от основните политически партии и отвори вратата за Милей, която удари струна особено сред младите.

„Инфлацията ни убива и несигурността в работата не ви позволява да планирате живота си“, каза Адриана Алонсо, 42-годишна домакиня.

Когато избирателните секции затвориха рано вечерта, след като проблемите в системата за гласуване предизвикаха дълги опашки в столицата Буенос Айрес, всички разговори в предизборните центрове бяха за Милей, нагъл аутсайдер, който обеща да затвори централната банка и да доларизира икономиката.

„Растежът на Майлей е изненада. Това говори за гнева на хората към политиката“, каза бившият консервативен президент Маурисио Макри при пристигането си в предизборния бункер на „Заедно за промяна“.

Консервативният Булрич побеждава умерения Ларета

В най-важната надпревара за лидерство, в рамките на коалицията „Заедно за промяна“, твърдолинейната консерваторка Патриша Булрич, бивш министър на сигурността, победи умерения кмет на Буенос Айрес Хорасио Ларета, който обеща да застане зад нейната кампания.

Аржентинско президентство преди кандидатът за партията Juntos por el Cambio, Патриша Булрич, поздравява привържениците след победа над Орасио Родригес Ларета. class= Аржентинският предпрезидентски кандидат от партията Juntos por el Cambio, Патриша Булрих, поздравява поддръжниците си след победата над Орасио Родригес Ларета. JUAN MABROMATA/AFP/AFP чрез Getty Images

Министърът на икономиката Серхио Маса спечели номинацията за управляващата перонистка коалиция, както се очакваше, и може да се представи по-силно през октомври, ако успее да спечели по-умерени избиратели.

Непредсказуемият фактор беше Милей, чиито шумни митинги в стил рок напомнят на бившия американски президент Доналд Тръмп, но той далеч надмина всички прогнози. Повечето социологически проучвания му дадоха едва една пета от вероятния вот, въпреки че също бяха много грешни преди четири години на първичните избори през 2019 г.

Избирателната активност беше под 70%, най-ниската за предварителни избори, откакто започнаха да се провеждат в Аржентина преди повече от десетилетие.

Който и да спечели през октомври или по-вероятно на балотажа през ноември, ще трябва да вземе важни решения за възстановяване на изчерпаните чуждестранни резерви, увеличаване на износа на зърнени храни, овладяване на инфлацията и как да се отървете от гъсталака на валутния контрол.

Хорхе Болоко, 58, търговец, каза, че Аржентина се нуждае от „курс към бъдещето“, но никоя партия не предложи ясен път напред.

Мария Фернанда Медина, 47-годишна учителка, каза също така, че е загубила известен оптимизъм относно политиците, които наистина носят промяна след много години на въртящи се икономически кризи.

„Нямам много надежда, защото на всеки избор се чувствам малко разочарована“, каза тя, докато гласуваше в Тигре, в покрайнините на Буенос Айрес. „Но хей, не можем да загубим всяка надежда, нали?“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР