Гласът на Капитал e , в който журналистите разказват интересна

...
Гласът на Капитал e , в който журналистите разказват интересна
Коментари Харесай

Защо София има 10 депутати по-малко

" Гласът на " Капитал " e, в който публицистите описват забавна история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор и в който търсят отзиви от специалисти от света на политиката, стопанската система или бизнеса за значимите въпроси на нашето време.

Изборите през октомври може освен да не дадат еднопосочен резултат какво следва за България, само че и мощно непредставителна картина. Причината: макар преброяването през предходната година на идните избори мандатите за следващ път ще бъдат разпределени съгласно данните от 2011 година

С други думи, въпреки през последните 10 години области като Видин да се обезлюдиха, а столицата София да усили доста своето население, втората няма да има повече депутати. А в случай че имаше, щеше да има над 10. Доколкото броят на мандатите за партиите се базира на национално показване, това няма да се отрази на резултатите, само че ще се отрази на представителността.

Същевременно тези избори ще бъдат проведени от Централната изборна комисия (ЦИК), която е в състав от пролетта на 2021 година За това малко време българската партийна политика се промени доста, дотолкоз, че ръководителят на ЦИК сега съставлява партия, която може изобщо да не бъде част от идващия парламент.

Тазседмичният епизод на " Гласът на Капитал " с водещ Йоан Запрянов и посетител Полина Паунова обръща внимание на тези и други изборни парадокси, разногласия и парадокси, които съпътстват организацията на следващите предварителни парламентарни избори в България.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР