Гласът на баща ми идваше от лицето на непознат“, казва

...
Гласът на баща ми идваше от лицето на непознат“, казва
Коментари Харесай

Прекарали COVID-19 не могат да разпознават познати лица

„ Гласът на татко ми идваше от лицето на чужд “, споделя Ани на откривателите, които изучаваха нейния случай. Ани разпознавала лица напълно обикновено, до момента в който не била диагностицирана с COVID-19 през март 2020 г. След няколко дни тя почнала да се възвръща, само че няколко месеца по-късно се появил рецидив. Сега нейният случай демонстрира, че можем да прибавим " слепота на лицето " (прозопагнозия) към дългия и възходящ лист от мозъчни проблеми, породени от болестта.

В новото изследване бяха интервюирани повече от 50 други дълготрайно заболели от Коронавирус и на множеството от тях им е било по-трудно да разпознават познати лица след инфекциите си.

„ Лицата са като вода в главата ми “, изясни Ани, като сподели, че да се опитваш да си спомниш лице сега е като да искаш да възпроизведеш китайски писмен знак след едно гледане, когато не си осведомен с езика.

Преди това 28-годишната художничка трябвало да гледа моделите си на всеки 15 до 30 минути, до момента в който работи върху портрет. Сега Ани би трябвало непрекъснато да се обръща към обекта.

Невропихолозите от Дартмутския лицей Мари-Луиз Кизелър и Брад Дюшен организираха Ани през серия от проби и потвърдиха, че нейните проблеми с разпознаването са свързани със характерни недостатъци в паметта за лица, а не с по-широки проблеми.

Въпреки това Ани също имала проблеми с навигацията в позната среда, мъчно се ориентирала и била принудена да разчита на Гугъл Maps, с цел да реалокира автомобила си. Трудностите с навигацията са постоянно срещани измежду хората с прозопагнозия.

„ Комбинацията от прозопагнозия и навигационни дефицити, които Ани имаше, притегли вниманието ни, защото двете постоянно вървят ръка за ръка, откакто някой има мозъчно увреждане или увреждания в развиването ", изяснява Душайн. Съвместната демонстрация евентуално се дължи на обстоятелството, че тези две качества зависят от прилежащи области на мозъка в темпоралния лоб.

По време на инфекцията Ани изгубила обонянието и усета си, имала усложнения с дишането и няколко дни страдала от висока температура. След рецидива проблемите с лицевото различаване и навигацията бяха съпроводени от други дълготрайни признаци на Коронавирус, в това число отмалялост, проблеми с концентрацията и мозъчна мъгла. По-късно тя развива проблеми с равновесието и мигрена.

Поради проблеми с осигуровките Ани не си направила ядрено-магнитен резонанс.

„ Следователно инсултът не може да бъде изключен като причина за нейните признаци, изключително поради доказателствата за нараснал риск от инсулт с COVID-19 “, предизвестява екипът в своето изследване.

Независимо от съответния механизъм, по който пораждат признаците, това е още един образец за това по какъв начин COVID-19 може да аргументи неврологични проблеми.

„ Нашето изследване акцентира проблемите с възприемането, свързани с разпознаването на лица и навигацията, които могат да бъдат породени от COVID-19 – нещо, което хората, изключително лекарите и другите здравни експерти, би трябвало да знаят “, приканва Дюшен.

Повечето от хората с дълготраен Коронавирус, които откривателите изследваха, оповестяват за изразени неврологични усложнения да вършат неща, които преди са били лесни за тях.

„ Известно е, че има необятни когнитивни проблеми, които могат да бъдат породени от COVID-19, само че тук виждаме съществени и доста селективни проблеми при Ани “, споделя Душейн. „ Това допуска, че може да има доста други хора, които имат много съществени и селективни пост-COVID нарушавания. "

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР