Гладка и лъскава козина, гъвкаво и силно тяло, красиви очи

...
Гладка и лъскава козина, гъвкаво и силно тяло, красиви очи
Коментари Харесай

Характер и поведение на австралийското келпи

Гладка и лъскава четина, гъвкаво и мощно тяло, красиви очи с форма на бадем, необичаен разсъдък и вродени гении - това е късото изложение на австралийското келпи. Тази кучешка порода е отличен служащ и предан другар на фамилията. Лесно е да бъде обгрижвано такова куче, то рядко се разболява и изисква минимална поддръжка.

Най-доброто в него обаче е характерът му и методът, по който се държи. Какво би трябвало да знаем за държанието на австралийското келпи? Всеки собственик на келпи може да бъде спокоен, че животното ще се държи добре с дребните деца в дома, само че за задачата би трябвало да се погрижи кучето да се социализира още до момента в който е малко.

Не бива да се не помни, че келпи е истински работохолик. Това животно не може да стои в апартамент, скуката ще го убие. В родната му Австралия кучето е на открито по през целия ден, без значение че може да бъде и доста горещо.

Във фермите тези скъпи животни водят многочислени стада овце и когато техният надзирател - келпи би трябвало да премине от другата страна, той скача върху гърба на най-близкото тревопасно и по гърбовете на останалите минава до другия край.

Ясно е, че става въпрос за образован асистент на индивида със своя визия за ръководство на стадото. Този факт изяснява ненадейно умните ходове в държанието на келпи в всекидневието.

На какво друго е способно това куче? Макар да не е нападателно по природа, келпи ще пази стопанина си и фамилията му, в случай че се наложи, без да се въздейства от рисковете за себе си. Това го прави положително куче надзирател в къща с двор.

 Характер и държание на австралийското келпи

Като животно, надарено с висок разсъдък, породата е доминантна. Затова не е подобаващ избор за нерешителен притежател, изключително в случай че е дилетант в развъждане на куче. Строгият и балансиран и в същото време убеден в себе си собственик е подобаващият притежател на австралийското келпи.

Тази порода не е подобаваща за бавни хора, които си стоят у дома, затворени сред четири стени. Келпи има потребност да е на открито, да има шир за бягане и безусловно да му се разпореждат отговорности, да има работа, която да прави съвсем до изнемога. Може да взе участие и в тествания по пъргавост. Това го пази от деструктивно държание.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР