Girl on the ball, 1905, Pablo Picasso През 1904 г.

...
Girl on the ball, 1905, Pablo Picasso През 1904 г.
Коментари Харесай

Жената от картината ♥ „Момиче върху топка” на Пикасо и жената ВОДОЛЕЙ


Girl on the ball, 1905, Pablo Picasso

През 1904 година Пикасо постоянно посещава Cirque Medrano, ситуиран наоколо до неговото ателие на Bateau-Lavoir в Монмартър. Художникът е впечатлен от играта на светлини, сенки и придвижвания под купола на цирка, само че ползата му има доста по-дълбок смисъл. Година по-късно Пикасо основава една от своите знакови произведения „ Момиче върху топка ”, която слага начало на Розовия интервал в творчеството му. Чрез алегорични фигури от света на цирково изкуство, художникът рисува отражение на своя артистичен живот. Огромният акробат и нежното момиче са двата полюса в изкуството на Пикасо – творчеството и фантазията от една страна, строгото и фундаменталното - от друга. Близкият другар на Пикасо, поетът Гийом Аполинер съпоставя игривия характер на момичето като танц на звезди измежду лъчистата естетика на Космоса. Картината „ Момиче върху топка ” е впечатляващо платно на житейския контрастност, единството на противоположностите, другите начала в природата и живота на индивида – мощният спортист и нежната госпожица, солидният куб и непостоянната топка, монолитната мъжка фигура и клатушкащата се госпожица. Без спортиста, момичето ще загуби своето нежно равновесие, а без нея той ще бъде смачкан от личната си тежест. Една деликатна игра на баланс, в търсене на естетика.

На фона на пепелявия и нещастен пейзаж в близост, в компанията на големия печален акробат, това момиче кацнало върху топка е въплъщение на безконечния оптимизъм. Изглежда като че ли й е все едно, че всичко в близост е безнадеждно – тя има своята магична топка и неизменима религия в светлото бъдеще. Една нежна госпожица, обладана от вътрешната мощ на духа, упоритостта и устрема да продължава напред, без значение от всичко, което се случва в живота й. Именно такива са главните качества на дамата Водолей. Дори да настъпи края на света, тя вероятно ще е измежду първите, които ще пожелаят да колонизират Марс, с цел да си устроят нов комфортен дом на него. И постоянно ще бъдат заобиколени от печални мощни фигури, които избират да се потапят в личната си тъга, вместо да опита да преодолеят компликациите и да продължат напред.

През 1913 година съветският колекционер Иван Морозов купува картината на Пикасо, а след Революцията тя става част от сбирката на Пушкинския музей в Москва.

Картина: Girl on the ball, 1905, Pablo Picasso, The State Pushkin Museum of Fine Arts, Moscow

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР