Гинка Върбакова беше изслушана в комисиите по енергетиката и за

...
Гинка Върбакова беше изслушана в комисиите по енергетиката и за
Коментари Харесай

Гинка Върбакова обвини политиците в интрига, а конкуренти в атака

Гинка Върбакова беше изслушана в комисиите по енергетиката и за надзор на службите за сигурност за покупката на бизнеса на ЧЕЗ в България.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
След среща с Върбакова страната влиза в договорката за активите на CEZ

Искането на премиера е за 100%, само че и 34% били допустими
1 мар 2018
Кой дава парите на " Инерком " съгласно справката на Борисов

Замесените банки ББР и ПИБ отхвърлят да вземат участие в заплащането, като Гинка Върбакова в този момент също ги изключва
28 фев 2018
Бoрисов за абсурда с ЧЕЗ: Оставки този път няма да има, отново пробват да ме смъкват от власт

Останах с усещане, че договорката е завършила, а това което ми праща министър председателят на Чехия, са " писма за комфорт " от банки, споделя министър председателят
27 фев 2018 Вместо до неотдавна едва известната в общественото пространство Гинка Върбакова да се смути от депутатите в Комисиите по енергетика и надзор над службите за сигурност в Народното събрание се случи тъкмо противоположното. Изслушването на собственичката на " Инерком " и покупател на бизнеса на CEZ у нас провокира бурни реакции и нападки.

" От водача на една политическа мощ (б.а. Коренелия Нинова) беше заложен въпросът по какъв начин може Гинка от Пазарджик на 43 години да си купи ЧЕЗ? Мога ли и аз да върна въпрос в същия жанр? А по какъв начин може млада дама, от село Крушовица, на 28 години, да си купи " Техноимпекс "? ", сподели Върбакова, визирайки точно лидерката на Българска социалистическа партия. Това изявление провокира остри възгласи от страна на алените депутати, само че не и съответни отговори.

" Свидетели сме на един политически и стопански шантаж, целящ прекъсването на една безусловно законосъобразна договорка и на груба интервенция в капиталовите планове на нашата компания ", продължи Върбакова. По думите й гневното политизиране на продажбата на сдруженията на CEZ е достигнало до степен на сатанизиране. А разнообразни политически сили, фактори и институции са видели в тази договорка само и единствено опция за повишение на политическите си рейтинги, за трупане на дивиденти, за раздухване на страхове и подозрения, както и за тиражиране на спекулации.

Наред с това собственичката на " Инерком " съобщи, че юристите й ще прегледат всички изказвания, обидни квалификации, откровени неистини и клевети, които са тиражирани по неин адрес, с цел да може да потърси правата си в съда. " Няма да допуснем да ни трансформират в марионетка, да тиражират клюки, че сме подставени лица или че участваме в схеми за прикрито придобиване на ЧЕЗ. Който твърди сходни неща, ще би трябвало да ги потвърди в съда! Подобни неистини, волно или несъзнателно, обслужват корпоративните ползи на авторитетни кръгове ", безапелационна е Върбакова.

Тя призна още, че когато преди повече от година " Инерком " е подготвял документите за присъединяване в процедурата за бизнеса на ЧЕЗ, съществено е подценила ролята на политическата конспирация. " Подценихме и опцията да бъдем атакувани от наши съперници, които желаят да провалят договорката и да я извърнат в своя изгода, само че не по законов ред или посредством откритото и транспарантно конкурентно съревнование, а посредством оказване на политически напън в България и в Чехия ", сподели още тя.

Според собственичката на " Инерком " офанзивите против тях били и поради стопански ползи на към този момент отпаднали от договарянията претенденти, които желали да завоюват " по длъжностен ред, подмолно, посредством оказване на политически напън - както върху нас, по този начин и върху дружеството-продавач CEZ, изкривявайки медийната среда, тиражирайки откровени неистини и клевети ".

Факти и сътрудници

От изказването на Върбакова пред народните представители се разбра, че договорът за покупко-продажба се е сключил не по българското или чешкото законодателство, а по британското право. Всички диалози са водени в централата на CEZ в Прага, а не по министерствата и политическите кабинети в София. " Не сме търсили диалози и контакти с нито един български политик, с нито един представител на българското държавно управление! ", твърди тя.

В контракта за покупко-продажба имало уговорка за поета дълготрайна възбрана за бъдеща смяна на собствеността. Заради това се налагали и диалозите с продавачите по отношение на опцията страната да се включи в договорката.

Върбакова разгласи и които са сътрудниците и консултантите й в процедурата за покупката на сдруженията на CEZ в България. Юридически съветник по контракта за покупко-продажбата е " Алън и Овъри " - най-голямата адвокатска адвокатска фирма в света по брой покупко-продажби с 1576 транзакции и общ размер 1.2 трилиона $, сподели тя. От българска страна за собствен юридически консултант " Инерком " употребява правната адвокатска фирма " Спасов & Братанов ". Финансов съветник, както се разбра по-рано, е " Мейн Кепитал ", а Deloitte България е изготвила финансов и данъчен дю дилиджънс. " Процесът по подписване на договорката в Чехия беше следен и дълготрайно одитиран от няколко от най-големите интернационалните одиторски и консултански компании ", твърди още Върбакова.

Подробностите за парите остават загадка

Детайлите по отношение на финансирането на договорката и участващите в него кредитни институции към този момент остават загадка. По-тази тематика Гинка Върбакова приказва пред депутатите при затворени порти, базирайки се на правилата на служебната конфиденциалност. В изявление за " Капитал " обаче тя изрично отхвърли в схемата да вземат участие офшорни сдружения, Първа капиталова банка и Българската банка за развиване.

Изпълнителният шеф на ББР Стоян Мавродиев изясни, че изпратеното от банката писмо за поддръжка на " Инерком " няма правнообвързващ темперамент и показва единствено планове. И атакува мениджмънта на CEZ, като го упрекна в непрофесионализъм, тъй като приемал това писмо. Финансовият съветник Веселин Захариев от " Мейн Кепитал " изясни, че за застраховане на договорката няма да се употребяват материални активи на елеркторапределителното сдружение на ЧЕЗ в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР