Гимнастичката Християна Тодорова е изнудвана от хакер. Тя разказа пред

...
Гимнастичката Християна Тодорова е изнудвана от хакер. Тя разказа пред
Коментари Харесай

Едно от „златните ни момичета” е изнудвана

Гимнастичката Християна Тодорова е изнудвана от хакер. Тя описа пред NOVA, че е попаднала в скица на шарлатанин, който хакнал профила ѝ в Instagram и я изнудвал за пари, с цел да й го върне. Преди няколко месеца в сходна обстановка се озова и моделът Биляна Йотовска.

„ Преди няколко дни ми беше хакнат профила. Получих имейл за верификация на акаунта ми. Всъщност имейлът ми изписваше от горната страна, че го изпраща Instagram.

Впоследствие се оказва, че не е Instagram, тъй като когато натиснах линка, когато си вкарах данните, с цел да получа въпросната верификация, след няколко часа получих различен имейл, че акаунтът ми към този момент е хакнат ”, описа Християна Тодорова.

Поискани й са 250 евро, с цел да бъде възобновен.

„ След това започнаха да ми звънят на персоналния телефонен номер. Изнудване, заплашване - всичко това се случва на британски. Но ми писаха също по този начин по Whatsapp, че в случай че не платя съответната сума до през днешния ден, до на следващия ден, профилът ми ще бъде заличен ”, описа още гимнастичката.

Сценарият на измамата - хакерите изпращат имейл за засвидетелствуване на профила, който води потребителя до страница, в която би трябвало да вкара данните си. Така се задейства хакерската атака – така наречен фишинг.

Християна няма желание да заплати поискания откуп, само че взема решение да поддържа връзка с хакерите, с цел да разбере повече за тях. Три дни след кражбата на профила й телефонният им номер към този момент не може да бъде определен. Свързва се със експерти, които след направена инспекция откриват, че IP адресът на доставчика е български и е евентуално измамникът да се намира в България.

Профилът на пострадалите изчезва незабавно след кражбата му, а броят на почитателите в обществените мрежи е точно факторът, съгласно който хакерите избират кого да ударят.

Експертите поучават да сме деликатни, само че са безапелационни, че няма безспорна отбрана от хакери.
Източник: nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР