Гигантско, хиперактивно слънчево петно, което отприщи три слънчеви изригвания от

...
Гигантско, хиперактивно слънчево петно, което отприщи три слънчеви изригвания от
Коментари Харесай

Тревожна тишина: Гигантско слънчево петно е насочено към Земята, очаква се масивно изригване

Гигантско, хиперактивно слънчево леке, което отприщи три слънчеви изригвания от клас X за по-малко от 24 часа предходната седмица, продължи да се раздува и в този момент е ориентирано тъкмо към Земята. Периодът на тревожна тишина допуска, че възходящото мрачно леке може да се приготвя за друго солидно изригване, което може да се разбие в нашата планета с евентуално нездравословни резултати, заяви Spaceweather.com.

(Във видеото научете: Очакват ли ни съществени магнитни стихии през 2024 г.)

Слънчевото леке AR3590 се появи за първи път от страната на слънцето, обърната към Земята, на 18 февруари и бързо се разрасна в мрачно леке, няколко пъти по-широко от нашата планета. На 21 февруари AR3590 изплю двойка изригвания от клас X - най-мощният вид слънчево изригване - с величини X1.7 и X1.8. На 22 февруари същото слънчево леке отприщи солидно изригване X6.3, най-мощната слънчева детонация от повече от шест години.

И трите изригвания предизвикаха краткотрайно радиозатъмнение на Земята, само че нито едно от тях не провокира изхвърляне на коронална маса (CME) - облаци от магнетизирана плазма, които могат да се ударят в магнитния щит на нашата планета, до момента в който летят през Космоса. Ако някоя от тези обилни детонации бе изстреляла CME на Земята, получените плазмени облаци биха могли да провокират тежки геомагнитни стихии - разстройства в магнитното поле на Земята, които могат да разрешат на слънчевата радиация да повлияе на наземната инфраструктура, да провокира зашеметяващи аврорални екрани и да накара спътниците да паднат назад на Земята.

След трите изригвания от клас X, AR3590 продължи да пораства, съвсем удвоявайки размера си. Сега това е едно от най-големите слънчеви петна в сегашния безоблачен цикъл , почнал през 2019 година, заяви Spaceweather.com.

Експертите предвидиха, че нестабилното магнитно поле на слънчевото леке „ съхранява сила за повече детонации от клас X “, само че до момента то е съумяло единствено няколко слаби изригвания от клас M (класът под клас X), откогато избухнаха тройните изригвания, заяви по-рано уеб сайтът Spaceweather.com.

Това допуска, че слънчевото леке може да съхранява сила за друга солидна детонация.

Гигантското слънчево леке сега е ориентирано „ съвсем непосредствено “ към Земята, съгласно Spaceweather.com. Така че, в случай че друго доста изригване от клас X избухне от слънцето и изстреля CME, нашата планета ще бъде навръх огневата линия.

AR3590 в този момент е към 60% от размера на чудовищното слънчево леке, което породи събитието Карингтън (Carrington Event) - солидна слънчева стихия през 1859 година, която се счита за най-голямата слънчева стихия в записаната история, удряла Земята.

Ако изригване на равнище Carrington Event изстреля CME на Земята през днешния ден, това може да аргументи дълготрайно спиране на световните електропреносни мрежи и да унищожи множеството от галактическите кораби в орбита към Земята, което да докара до вреди на стойност трилиони долари. AR3590 не е задоволително огромно, с цел да провокира този вид слънчева стихия, само че даже и да хвърли CME, който е на половина по-мощен към нас - което е допустимо - отново може да аргументи съществени проблеми.

Скорошното увеличение на размера и честотата на слънчевите петна, както и по-честите и мощни слънчеви стихии, са ясни признаци, че Слънцето бързо се доближава към избухливия пик в своя почти 11-годишен цикъл, прочут като безоблачен най-много.

Сега учените считат, че слънчевият най-много може да доближи през първата половина на тази година, което е доста по-рано от първичните прогнози на специалистите. Също по този начин евентуално ще бъде доста по-мощен, в сравнение с учените в началото чакаха.

В резултат на това има порядъчен късмет, че даже и AR3590 да не ни хвърли нещо неприятно, отново можем да бъдем ударени от свръхзаредена слънчева стихия в някакъв миг през идващите няколко години.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР