Гигантските секвои - емблематични дървета за природните паркове в американския

...
Гигантските секвои - емблематични дървета за природните паркове в американския
Коментари Харесай

Гигантски секвои, които са застрашени в Калифорния, се разпространяват във Великобритания

Гигантските секвои - емблематични дървета за естествените паркове в американския щат Калифорния, стават от ден на ден във Англия, където се по-адаптират добре, в сравнение с в родината си, демонстрира изследване, представено от Българска телеграфна агенция.

Най-високите дървета в света гълтам огромни количества въглероден двуокис.

Около 500 000 великански секвои има във Англия спрямо по-малко от 80 000 растения от типа в Калифорния, демонстрират данните от проучването.

Проучването е направено от експерти от лондонския Юнивърсити колидж и е оповестено в изданието Royal Society Open Science.

Горите с великански секвои в Калифорния, където те са с височина от 50 до над 80 метра и диаметър от 6 до 8 метра, са едни от най-наситените с въглерод в света. Това се дължи по-специално на възрастта на дърветата, която може да доближи 3000 години.

" Установихме, че английските великански секвои са добре приспособени към изискванията в страната и са способни да улавят огромно количество въглероден диоксид ", изясни Рос Холанд, водещ създател на проучването.

Дърветата са пренесени във Англия в средата на 19-и век и " бързо се трансформират в знак на благосъстоянието " през Викторианската ера, като се засаждани на входовете на огромни имения, около съществени пътни артерии и в паркове, показват откривателите.

Днес, в подтекста на климатичната рецесия, опциите на секвоите да всмукват въглероден двуокис съставляват интерес за учените. Те са изследвали развиването и количествата на всмукан въглероден двуокис в към 100 английски екземпляра, засадени при разнообразни условия на околната среда (почва, мокрота, климат и др.).

На две изследвани места - в ботаническа градина в Съсекс, Югоизточна Англия, и в друга градина на северозапад от Глазгоу в Шотландия, секвоите порастват бързо като американските и развиват почти същия потенциал за усвояване на въглерод. Това са към 85 кг всмукан въглерод годишно, демонстрират данните от проучването.

От друга страна дърветата, засадени в парк в покрайнините на Лондон, посредством по-специално на по-ниските годишни превалявания, порастват по-бавно и създават по-малко биомаса (листа, дънер, клони и т.н.), която е способна да всмуква въглероден двуокис.

На базата на тези резултати учените се надяват да могат да дадат рекомендации за най-подходящите места за засаждане на секвои в бъдеще, както и за най-хубавите способи за тяхното поддържане. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР