Гигантски балон лети над САЩ от няколко дни. Военните казват,

...
Гигантски балон лети над САЩ от няколко дни. Военните казват,
Коментари Харесай

САЩ се оказаха безсилни пред китайски въздушен балон

Гигантски балон лети над Съединени американски щати от няколко дни. Военните споделят, че това е китайски шпионски балон. Но командата за унищожаването му не е получена, сякаш " заради риск за сигурността на хората на земята ". Защо действително американците не могат да смъкват този балон, за какво го изстреля Китай и какви заключения би трябвало да си направи Русия от това?

От края на януари Съединени американски щати наблюдават в небето китайски разследващ балон с размерите на " три рейса ". Той е видян над град Билингс (Монтана, където са ситуирани американските междуконтинентални балистични ракети). Прелетял е и над Алеутските острови и Канада. Според военачалник от Военновъздушни сили на Съединени американски щати Патрик Райдър, в този момент балонът се движи над континенталната част на страната и управляващите към този момент са " взели ограничения за отбрана против събирането на значима информация ".

Според него Съединени американски щати са се свързали с Китай за това и са " дали да се разбере ", че ще създадат всичко належащо, с цел да защитят своите жители и територия. На този декор ръководителят на Пентагона Лойд Остин свика среща с военни чиновници в сряда, с цел да обсъдят разновидностите за отговор.

В резултат на това балонът не е бил свален сякаш " заради риск за сигурността на хората на земята ". Пентагонът показа всички разновидности за решение на казуса на президента Джо Байдън, който се съгласи с концепцията военните да не пипат балона. В случай, че президентът даде инструкции за заличаване на балона, военните ще повдигнат в небето изтребители Ф-22, които могат да се повдигнат до 20 километра.

Един от политическите съперници на Байдън, някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, се възползва от опцията да се нахвърли притежателя на Белия дом и иронично написа в обществените мрежи „ Свали балона! “. По-рано военните неведнъж са забелязвали сходни обекти над Съединени американски щати, само че този балон " се задържа " над Щатите по-дълго, в сравнение с в предходни случаи.

Китай не бързаше да поеме отговорност за протичащото се, само че по-късно външното министерство на КНР изрази страдание за случая, станал заради обстоятелството, че " балонът се е отклонил от вятъра ". От Министерство на външните работи прибавиха още, че става дума за цивилен аеростат за метеорологични проучвания.

Инцидентът стана дни преди сериозните (за САЩ) диалози на държавния секретар Антъни Блинкен в Пекин. Посещението беше контрактувано от ръководителите на двете страни предишния ноември на срещата на Г-20 в Индонезия. Блинкен ще бъде първият държавен секретар на Съединени американски щати, който ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин от пет години насам. The “Уолстрийт Джърнъл ” обаче не изключва визитата да бъде анулирана.

Любопитно е, че новината за шпионския балон пристигна, когато шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс говореше на събитие във Вашингтонския университет, където назова Китай „ най-голямото геополитическо предизвикателство “, пред което са изправени Съединени американски щати. Както допусна сенатор Алексей Пушков, китайците евентуално са разчитали, че техният балон ще бъде видян и са разчитали на " замайващ резултат ". „ Хей, вижте момчета! Китайците са тъкмо над нас! “ Брилянтно обръщение. Това е целият смисъл “, написа политикът в своя канал в “Телеграм ”.

Освен това, съгласно специалистите, американците неведнъж са нарушавали въздушното пространство на Китай, само че Пекин не си е разрешавал нищо сходно, макар всички „ последни китайски предизвестия “. Но в този момент, по волята на случайността и розата напразно, китайците съумяха да дадат " отговор " на американците, без да провокират боен отговор на Съединени американски щати. Този опит може да бъде употребен от Русия в бъдеще.

Виждат, само че не могат да стрелят “

„ Ако американците желаеха да смъкват китайския балон, щяха да се сблъскат с редица компликации. Още по време на Студената война, когато Съединени американски щати пускаха балони над Съюз на съветските социалистически републики, това беше проблем за нас. Москва създаде специфичен високоскоростен дозвуков реактивен аероплан M-17 “Стратосфера ” за прихващане на балони “, напомни Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания на ВШИ.

Експертът изясни, че прехващачът на балони е трябвало да лети с ниска скорост на гигантска височина, да се приближи до балоните и да ги простреля от особено оръдие. „ Съюз на съветските социалистически републики създаде ракети с изключително сензитивен предпазител за битка с балони. Но след края на Студената война всички тези разработки бяха лимитирани “, означи анализаторът.

Освен това височината на полета на изтребителите е по-ниска от актуалните разследващи балони, тъй че теоретично може да бъде свален единствено от ракета, „ само че казусът е, че обвивката на балона не отразява добре радиосигнала, тъй че е сложна “работата ” с радарно насочвани ракети върху него. "

„ Ако просто пробиете дупка в балона, той ще отлети в непредвидима посока, в това число ще се разбие в жилищен регион “, сподели източникът. Според него има балони, които е съвсем невероятно въобще да бъдат свалени: те не са един огромен надуваем балон, а клетъчна многообемна конструкция - обвивка, която е натъпкана вътре с дребни балони, цялостни с газ. „ Ако се повреди, тогава просто ще загуби част от височината си, само че няма да падне на земята. Много е мъчно да приземиш такова нещо сигурно на земята “, изяснява Кашин.

Удрянето на балона с някакъв тип запалим снаряд също е малко евентуално да бъде дейно, защото те са цялостни с неподвижен газ, най-вероятно хелий. „ И като цяло Съединени американски щати в никакъв случай не са разработвали съществено нещо сходно, тъй като Съюз на съветските социалистически републики не е пускал балони над американска територия “, прецизира специалистът.

„ Що се отнася до разузнаването от балон, то може да прави неповторими неща, на които спътникът не постоянно е кадърен. Например да вземе проби от въздуха и да проучва атмосферата. Това е значимо за осъществяване на разузнаване във връзка с нуклеарни уреди, защото радиоактивните материали отделят микрочастици, които могат тъкмо да разкрият местоположението, да вземем за пример, на съответните ракети или нуклеарни промишлености. Какво, явно, прави Китай в този момент “, акцентира събеседникът.

„ Да, балонът е ефикасен инструмент за разузнаване с необятен набор от радиотехническо, пеленгаторно и оптично съоръжение. Следователно има или подценяване от страна на Съединени американски щати на разследващите благоприятни условия на китайския балон, или разбор на Пентагона, който споделя, че полетът не съставлява опасност за сигурността на страната “, споделя Владимир Попов, заслужил боен авиатор на Руската федерация, претендент на техническите науки.

„ Аеростатите, като предписание, се изстрелват на височини от няколко десетки километра, където минават непрекъснати въздушни струи, чиито скорости от време на време доближават няколкостотин километра в час. Розата напразно играе в тяхна изгода. Така маршрутът на полета на балона може да бъде изцяло изчислен. Но балоните могат да се ръководят и отдалечено. Например отдалечено да трансформират височината на полета им, облекчавайки или увеличавайки налягането “, сподели източникът.

„ Трудно е да се каже дали американците могат да го „ отстранят “. Обвивката на балона е направена от радиопрозрачни полимери, оборудването на борда също е направено от въглеродни нишки и други материали, които не се виждат от средствата за разкриване на Противовъздушна отбрана. Можете да идентифицирате балоните по косвени признаци, като употребявате резултата на Доплер. Но не е елементарно. Освен това ракетите, способни да смъкват обекти на височината на близкия космос, са доста скъпи. Следователно може да има и търговски калкулации от страна на Министерството на защитата на Съединени американски щати “, заключва специалистът.

Съединени американски щати също се нуждаят от балони “

Въпреки опита на Министерството на защитата на Съединени американски щати да потуши абсурда, самият Пентагон от дълго време организира сходни проби на балони за разузнаване, както и за обезпечаване на връзка за сухопътните сили. Освен това благодарение на балони Съединени американски щати възнамеряват да наблюдават изстрелванията на хиперзвукови ракети от Русия и Китай. В същото време производството на балони е няколко пъти по-евтино от производството на спътници.

През последните две години Пентагонът е похарчил към 3,8 милиона $ за планове за летателни апарати, съгласно “Политико ”. През 2019 година американската войска изстреля 25 балона за следене на трафика на опиати. Пентагонът чака да похарчи повече от 27,1 милиона $, с цел да продължи работата по няколко плана през 2023 година

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР