"Гигантска крачка за енергийна независимост" /в. "Сабах"/, "Още една критична

...
"Гигантска крачка за енергийна независимост" /в. "Сабах"/, "Още една критична
Коментари Харесай

Турция сбъдва своя 60-годишна атомна мечта

"Гигантска крачка за енергийна самостоятелност " /в. "Сабах "/, "Още една сериозна крачка в атомната енергетика " /в. "Хюриет "/, "Стратегическа крачка в енергетиката " / "Йени бирлик "/, "Солидна основа за утрешните дни " /в. "Милят "/ - това са някои от заглавията, под които турският щемпел през днешния ден оповестява за полагането на основите на третия енергоблок на първата турска АЕЦ. Вчера се състоя гала, в която посредством видеоконферентна връзка се включиха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин, пишат водещи турски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

"На стогодишнината влизаме в лигата на великаните ", написа в заглавие по тематиката и в. "Дирилиш постасъ ", цитирайки изявлението на Ердоган, който разгласи, че първият реактор на АЕЦ Аккую ще бъде пуснат в деяние през 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на турската република.

"За стогодишнината от основаването на републиката ще присъединим Турция към лигата на страните с атомна сила ", съобщи турският президент.

"Една 60-годишна атомна фантазия се реализира в Аккую ", отбелязва "Дирилиш постасъ ". Изданието добавя, че когато планът за атомната електроцентрала бъде приключен, Турция ще покрива посредством нея 10 на 100 от потребностите си за електричество.

Атомната електроцентрала в Аккую, която ще се състои от четири реактора, ще бъде оборудвана с най-съвременна технология. Годишно тя ще създава 35 милиарда киловатчаса електричество и ще може да покрива общите потребности от електрическа енергия на Анкара и Измир или 90 на 100 от потребностите на Истанбул, написа "Дирилиш постасъ ".

Вестник "Сабах " осведоми, че в цялостен потенциал централата ще проработи през 2026 година, а, както заяви президентът Ердоган, следващата година ще бъде положена основата на градежа на четвъртия енергоблок на АЕЦ Аккую.

"Нашата цел е да прибавим атомната енергетика, която работи с нулеви излъчвания и без да нанася никаква щета на околната среда, към енергийната кошница на нашата страна ", сподели Ердоган на церемонията през вчерашния ден, написа в. "Хюриет ".

Путин на собствен ред открои икономическата изгода на плана и за двете страни и добави: "Този план ще укрепи другарството сред народите на двете страни ".
"Йени бирлик " също цитира изявлението на съветския президент на церемонията.

"Осъществяването на плана за АЕЦ Аккую ще способства доста за турската енергийна сигурност и ще укрепи още повече стопанската система на Турция ", сподели Путин, като добави, че атомната централа ще обезпечи непрекъсната претовареност на 4000 души, а в процеса на построяването й - на 16 хиляди.

Проектът за създаване на първата турска АЕЦ Аккую се реализира от компанията "Аккую нуклеар " /над 99 % от акциите й принадлежат на корпорацията Росатом/ въз основа на междуправителствено съглашение, подписано сред Русия и Турция през май 2010 г.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР