Гигантът на висококачественото кафене Starbucks попадна в скандал с експлоатация

...
Гигантът на висококачественото кафене Starbucks попадна в скандал с експлоатация
Коментари Харесай

Starbucks експлоатира 8-год. деца за бране на кафе - slava.bg

Гигантът на висококачественото кафене Starbucks попадна в скандал с употреба на детски труд, откакто следствие разкри, че деца под 13 години работят във ферми в Гватемала, които доставят веригата, оповестява theguardian.com.

Канал 4 снима децата, работещи по 40-часа в седмицата в изтощителни условия, берат зърната за дневна заплата, малко повече от цената на лате. Те се доставят и на Nespresso, благосъстоятелност на Nestlé. Миналата седмица артистът Джордж Клуни, рекламното лице на Nespresso, похвали следствието и съобщи, че е тъжен от неговите открития.

Екипът на Dispatches твърди, че някои от децата, които са работили към осем часа дневно, шест дни в седмицата, наподобяват осемгодишни. Те вземат пари според от тежестта на зърната, който са набрали, с чували с тегло до 45 кг. Обикновено дете печели по-малко към £5 дневно.

В хода на следствието Dispatches посетиха седем ферми, свързани с Nespresso и пет, свързани със Starbucks. Във всички стопанства се употребява детски труд.

Адвокат по правата на индивида, който преглежда някои от доказателствата на програмата, допуска, че двете компании нарушават интернационалните трудови разпореждания, избрани от Международната организация на труда на Организация на обединените нации.

„ Конвенциите са доста ясни, защото не желаят образованието на децата да бъде компрометирано “, сподели Оливър Холанд от Leigh Day. „ Ако децата работят 40 часа седмично, няма метод да получат уместно обучение.

„ Това по принцип са рискови условия за децата и при тези условия децата просто не би трябвало да работят. “
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР