Гигантът на бразилския футбол падна. Сантос – клубът на легендарния

...
Гигантът на бразилския футбол падна. Сантос – клубът на легендарния
Коментари Харесай

Пропадането на великия Сантос

Гигантът на бразилския футбол падна. Сантос – клубът на именития Пеле и троент първенец на Копа Либертадорес, изпадна от елита за първи път в своята 111-годишна история. Това бележи края на една епоха за черно-белите, които преди този момент бяха един от трите бразилски тима, дружно със Сао Пауло и Фламенго, непознаващи позора да отпадат. Катастрофалният сезон приключи на 6 декември с домакинско проваляне от Форталеза, което подпечата ориста на отбора. Но тази покруса стартира да се оформя доста преди този момент и бе резултат на голям брой административни и спортни неточности.

Историята на Сантос е величествена и той е на второ място във безконечната класация по извоювани трофеи – 8, Палмейрас е №1 с 12. Клубът се трансформира в знак на красивата игра (Jogo Bonito), а това значително се дължи на златното потомство на клуба от 60-те години на предишния век, когато свети Пеле. Тогава черно-белите се трансфораха в един от най-известните клубове в света, спечелвайки 6 трофеи в Бразилия и затвърждавайки статута си на гранд. Тяхното владичество се простира оттатък страната на кафето, защото те сграбчиха Копа Либертадорес през 1962-ра и 1963-та. А за едно десетилетие бяха завоювани общо 24 трофея – достижение, което остава несравнимо през днешния ден. Това е и тимът с най-вече голове в историята на футбола.

Наследството на Сантос обаче надвишава купите и купите. Клубът е плодородна среда за развиването на изключителни гении, създавайки звезди като Неймар, Робиньо, Родриго и доста други. Последните години обаче нямат нищо общо със славните дни от предишното. Финансовите битки и неприятните управнически решения взеха своето, кулминирайки в този исторически спад.

Сантос се намира в рецесия от началото на 2021-ва, когато загуби финала в Копа Либертадорес. Оттогава отборът населява последните места в бразилската Серия А. Списъкът с греховете, предизвикали изпадането, е просторен.

Много количество, малко качество – това, което всеки почитател на Сантос знаеше, беше прието от футболния координатор на клуба Алешандре Гало: „ Просто е невероятно да имаме по-добър тим от този. Можехме да привличаме единствено играчи с изтекли контракти “. Иначе през календарната година президентът Андрес Руеда подписа с цели 21 играчи! На процедура напълно нов тим.

През 2023-та черно-белите бяха водени от 4-ма разнообразни треньори. Сезонът стартира с Одаир Хелман, по-късно за 43 дни пристигна Пауло Тура, а уругваецът Диего Агире беше определен да го замести. Но той се задържа единствено 5 дуела. Тъй като нямаше варианти през последното тримесечие на годината, Сантос се обърна към тогавашния асистент Марсело Фернандес, нает през септември. Постоянните промени освен имаха негативно влияние върху тактическите въпроси и методологията на работа, само че и върху стратегическото обмисляне на футболния отдел.

Имаше и доста проблеми отвън терена. През май клубът изхвърли бранителя Едуардо Бауерман, който призна, че е взел участие в скица за манипулиране на мачове. През юли различен състезател – Сотелдо, беше отхвърлен краткотрайно, откакто отхвърли да тренира. Съвсем неотдавна – единствено преди към десетина дни, пристигна нов неуспех – Маркос Леонардо и Жеан Лукас закъсняха за пътуването до Куритиба, където Сантос се изправи против Атл. Паранаензе в предпоследния кръг на шампионата.

Защо печелим толкоз рядко? Защото би трябвало да изградим жанр, а ние нямаме качеството да го създадем “, съобщи Гало. Емоционалната чупливост беше явна в основни моменти. Слабата отбрана беше различен от главните проблеми. Като се вземат поради 4-те шампионата, в които взе участие, Сантос позволи 87 гола в 62 дуела – приблизително по 1,4 на мач. А това е второто най-лошо достижение на клуба през този век.

Невъзможно е да се проучва изпадането, без да се премине през някогашните президенти Хосе Карлос Перес (2018-20) и Орландо Роло (2020), които безусловно бяха на път да погребат Сантос. Настоящият началник Андрес Руеда, макар че не задлъжняваше клуба като предшествениците си, взе ужасни решения и показва цялостна неопитност да управлява футболния отдел.

Mежду 2018-а и 2020-а Сантос усили дълга с повече от 200 млн. бразилски реала и за първи път в историята си надмина 500 млн. (б.р. – над 100 млн. долара). През последната година от ръководството на Перес, тъкмо когато балонът се спука, приходите внезапно спаднаха от 380 млн. реала до 178 млн. Добрите тимове на Хорхе Сампаоли и Кука маскираха сериозните проблеми, а тук е значимо да се подчертае, че Сантос получи възбрана за прехвърляния заради неспазване на своите съглашения и не съумя да записва нови играчи.

Източник: " "
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР