Gigabyte бързо реагира на отчета от изследователската компания Eclysium, която

...
Gigabyte бързо реагира на отчета от изследователската компания Eclysium, която
Коментари Харесай

Gigabyte спешно пусна нови версии на BIOS за фирмените дънни платки, за да затвори опасeн бекдор

Gigabyte бързо реагира на доклада от изследователската компания Eclysium, която откри огромна накърнимост във фърмуера на UEFI на дънните платки от Gigabyte. Производителят пусна бета-версия на новия програмен продукт за своите платки, който понижава евентуалните рискове за сигурността.

Списъкът на засегнатите платки на Gigabyte се оказа много впечатляващ и обгръща повече от 250 модела, основани на чипсетите от сериите Intel 400, 500, 600 и 700, както и чипсетите от сериите AMD 400, 500 и 600. За някои дънни платки към този момент можете да изтеглите новия фърмуер от формалния уебсайт на Gigabyte.

За страдание Gigabyte не дава подробна информация по отношение на новия фърмуер. Въпреки това, съгласно производителя, новата версия на UEFI употребява нараснали ограничения за сигурност по време на зареждане на компютъра. Компанията отбелязва, че новите защитни механизми са ориентирани към идентифициране и попречване на злонамерените дейности по време на процеса на зареждане на компютъра.

Компанията също е направила обилни промени в отдалечените сървъри, от които се изтегля и фърмуерът. По-специално, процесът на инспекция на файловия автограф от отдалечените сървъри е усъвършенстван. Новият механизъм за сигурност ревизира целостта на файловете по-задълбочено, с цел да попречи на евентуални киберпрестъпници да прихванат процеса на зареждане и да вметнат собствен личен BIOS код за дънната платка на компютъра.

Gigabyte е присъединила в BIOS общоприетата криптографска инспекция на документите на отдалечените сървъри. Той дава отговор за другите права за достъп. В BIOS тази функционалност преди този момент беше деактивирана по дифолт. Защо, не е известно.

Собствениците на дънни платки Intel 600 и 700, както и на дъната AMD 400 и 600 ще бъдат първите, които ще получат актуализирания фърмуер. Малко по-късно компанията ще пусне софтуерни актуализации и за платките, основани на чипсетите Intel 500 и 400, както и за серията AMD 600. Те ще бъдат налични и на формалния уебсайт на Gigabyte, където са страниците на съответните артикули.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР