Гибелта на моряците-подводничари по време на пожара на секретната подводница

...
Гибелта на моряците-подводничари по време на пожара на секретната подводница
Коментари Харесай

Първи версии за трагедията с изгорелите 14 руски моряци в секретната подводница "Лошарик"

Гибелта на моряците-подводничари по време на пожара на секретната подводница "Лошарик " е породена от нехайство. В това е уверен някогашният командващ Черноморския флот, някогашен шеф щаба на Балтийския флот, адмирал Владимир Комоедов.

"Не мисля, че тази е най-новата. Отдавна ги имаме. Но съм уверен, че още веднъж е отговорно някакво нехайство. Трудно е да се каже какво. Когато корабът се приготвя за задача, всичко би трябвало да се прави съгласно инструкциите. Най-вероятно, някъде нещо не са създали както би трябвало. Или техническа неточност, или недоработка, конструкторите са отговорни, или човешки фактор ", сподели Комоедов.

Какво се случва? Самолетът с вицепрезидента на Съединени американски щати незабавно се върна във Вашингтон, Путин привика изключително военния министър!

По думите му, всяка подводница е формирана от обособени елементи, които се херметизират.

"За да не загинат всички, жертват се тези в херметизираните отделения. Ако се включи цялостната система за потушаване на пожари, то подводничарите би трябвало наложително да употребяват персоналните си апарати за въздух. Такъв огромен брой на жертви не би трябвало да има ", сподели още Комоедов.
Пожарът на борда на подводницата "Лошадик ", при който починаха 14 моряци, може да е бил породен от късо съединяване в електрическите мрежи или някаква леснозапалима течност, която се е изляла върху нагорещен филтър за филтриране на въздуха. Това счита командирът на руската атомна подводница със стратегическо предопределение К-219 Игор Британов.

"В подводниците има филтри за филтриране на въздуха от разнообразни смеси. При работата си те се нагряват ", разясни Британов. По думите му, в случай че върху подобен филтър вследствие на приключване попадне масло или друга леснозапалима течност, може да избухне пожар.

Друг фактор, поради който на борда на подводницата е можело да избухне пожар, е късо съединяване в електрическите мрежи, счита специалистът. Той допуска, че това е главната версия за случая. "Основният фактор е електричеството, огромен брой разнообразни механизми, нещо остарява, чупи се, някъде става късо съединяване ", споделя Британов.

Коментирайки новината на съветското министерство на защитата за аргументите за гибелта на моряците, той означи, че отравянето с пушек е доста евентуално. При това, по думите на Британов, подводниците са снабдени с пожарогасителни системи и противогази. "Първото, което се прави при пожар, е да се включат средствата за отбрана на дишането. Всеки подводничар разполага с самостоятелен дихателен уред, който стига за 20 минути ", отбелязва специалистът.
Подводницата "Лошарик " не носи оръжия на борда си. Затова пък е снабдена с манипулатор, със специфична камера, система за филтриране на руда, хидростатична тръба. Този на пръв тип безопасен набор от принадлежности провокира съществени терзания на Запад, тъй като точно с него подводницата е способна да открива трансатлантически кабели за връзка и ръководство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР