GettyImages За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за

...
GettyImages
За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за
Коментари Харесай

Определиха симптомите при пост-ковид състоянието

 GettyImages За първи път Световната здравна организация (СЗО) вкара определение за " пост-ковид положение на пациента “, наричано още " нескончаем COVID-19 “ и " дълготраен COVID-19 “. В оповестен през днешния ден бюлетин се изяснява, че признаци като отмалялост, зной и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на болестта, не престават най-малко два месеца и " не могат да бъдат обяснени с различни диагнози “.

От СЗО прецизират, че дадените от специалистите избрания " варират “ и това затруднява " проучванията и създаването на клинична политика ". В тази връзка 17 специалисти от работната група на СЗО организираха необятни съвещания, в които участваха експерти, пациенти и чиновници на организацията, с цел да предложат консенсусно определение.

Резултатът от работата беше следното определение:

" Пост-ковидното положение се демонстрира при хора с анамнеза за евентуално или доказано заразяване със SARS-CoV-2, нормално три месеца след началото на COVID-19, със признаци, които не престават най-малко два месеца и не може да се изясни с различни диагнози ".

Експертите акцентират, че " нормално признаците включват отмалялост, зной, когнитивна дисфункция, само че и други “, и това оказва въздействие върху всекидневието. В същото време признаците могат " да стартират да се демонстрират още веднъж след възобновяване от изострен COVID-19 или да продължат след първичното заболяване “. Освен това признаците могат да се трансформират с течение на времето, да понижават и усилват или да изчезват и да се появяват още веднъж.

Както е маркирано в осведомителния бюлетин на СЗО, множеството пациенти след " изострен COVID-19 “ се връщат към естествения живот, само че друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми. Точното съответствие сред едните и другите не е известно, само че, съгласно получените резултати от изследването, към 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези признаци в продължение на седмици и месеци след острата зараза със SARS-CoV-2.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР