GettyImages Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали,

...
GettyImages
Повече от половината масово използвани козметични продукти като червила, спирали,
Коментари Харесай

Откриха опасни химикали в козметични продукти

 GettyImages Повече от половината всеобщо употребявани козметични артикули като червила, спирали, пудри, съдържат високи равнища на рискови химикали, сочат данните от изследване на учени от университета на Нотр Дам в американския щат Индиана, представени от Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изследователите са тествали 230 продукта за наличие на флуор - индикатор за съществуването на пер- и полифлуороалкилирани субстанции (PFAS) и са ги разкрили в 52 на 100 от тях.

При предходни проучвания беше открита връзка сред избрани пер- и полифлуороалкилирани субстанции и разнообразни здравни проблеми, измежду които рак на бъбреците, на тестисите, високо кръвно налягане и други.

Пер- и полифлуороалкилираните субстанции (PFAS) са огромна група синтетични химикали. Те са устойчиви на разграждане.

" Когато тези субстанции попаднат в кръвта, остават там и се натрупват ",

изяснява проф. Греъм Пийзли, който е началник на изследването. Той предизвестява също, че има и спомагателен риск от замърсяване на околната среда, обвързван с производството и изхвърлянето на тези химикали в околната среда.

Американските учени открили високи равнища на флуор при 56% от изследваните декор дьо тени и артикули за очи, при 48% от тези за устни и при 47% от спиралите. Продуктите, които са рекламирани като " дълготрайни " и " водоустойчиви ", съдържат високи равнища на рисковите химикали, изясняват специалистите.

Двайсет и девет от козметичните артикули с високо наличие на рисковите химикали са тествани и за други полифлуороалкилираните субстанции с изключение на флуор. Оказало се, че съдържат сред четири и 13 пер- и полифлуороалкилираните субстанции, само че това било отразено върху етикета единствено на един от тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР