Гершкович, който е журналист от в. Уолстрийт джърнъл, отрича обвиненията

...
Гершкович, който е журналист от в. Уолстрийт джърнъл, отрича обвиненията
Коментари Харесай

Задържаният в Русия журналист от Уолстрийт джърнъл остава в ареста

Гершкович, който е публицист от в. " Уолстрийт джърнъл ", отхвърля обвиняванията в шпионаж. Преди правосъдното съвещание той изглеждаше спокоен, отбелязва Ройтерс. Той беше изолиран в стъклена кабина в правосъдната зала.

Защитата му изиска той да бъде освободен под гаранция в размер на 50 милиона рубли (640 000 долара) или да бъде подложен под домакински арест, само че съдът не се съгласи, заяви адвокатката му Татяна Ножкина, представена от РИА Новости.

Преди да стартира правосъдното съвещание, Гершкович се обърна, откакто съветски кореспондент в правосъдната зала му сподели: " Бъди мощен! " и добави, че всички го поздравяват.

Американската посланичка в Москва Лин Трейси стоеше наоколо.

Когато съдията попита Гершкович дали има потребност от превод, той съобщи, ч е схваща всичко и че не му би трябвало преводач.

Еван Гершкович, московски сътрудник на в. " Уолстрийт джърнъл ", който преди този момент е работил за Агенция Франс Прес, беше задържан от съветските служби за сигурност на 30 март, до момента в който правеше репортаж от Екатеринбург в Урал. Руските управляващи го упрекват, наред с другото, в събиране на информация за отбранителната индустрия. Целият случай е засекретен.

За повдигнатото му обвиняване в шпионаж Гершкович може да бъде наказан на до 20 години затвор.

Случаят още повече обтегна така и така напрегнатите връзки сред Вашингтон и Москва след съветската инвазия в Украйна предходната година. Съединени американски щати обявиха, че Гершкович е " непозволено арестуван ".

Съединени американски щати не престават да упорстват за незабавното освобождение на американския публицист Евън Гершкович, чието задържане в Русия е " незаслужено ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и след срещата на Г-7 в Япония.

Вчера американската посланичка в Москва Лин Трейси съумя за пръв път да посети Гершкович, който е в пандиза от повече от две седмици и е упрекнат в шпионаж от съветските управляващи. За през днешния ден е планувано съвещание по предварителното му задържане.

" Въпреки събитията той е в положително здраве и положително въодушевление ", съобщи Трейси след срещата си с 31-годишния мъж.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР