Германското външно министерство подкрепи днес планирания Глобален договор на ООН

...
Германското външно министерство подкрепи днес планирания Глобален договор на ООН
Коментари Харесай

Германия и Словакия се обявиха в подкрепа на глобалния договор на ООН за миграцията

Германското външно министерство поддържа през днешния ден планувания Глобален контракт на Организация на обединените нации за миграцията, откакто по-рано тази седмица Австрия разгласи, че се отхвърля от присъединяване в него, като последва по този метод образеца на Съединени американски щати, Унгария и Австралия, съобщи ДПА.
Говорител на немското външно министерство отхвърли изказванията, че договорът ще подкопае суверенитета само че обособените страни и уточни, че той в действителност е необвързваща политическа декларация за интернационалната общественост, а не контракт.
В сряда крайнодясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия " прикани държавното управление да последва образеца на Австрия и също да се отдръпна от подготвяния от Организация на обединените нации контракт, оповестява Българска телеграфна агенция.
Този контракт им за цел да ръководи световните миграционни процеси и да укрепи правата на мигрантите и бежанците.
"Договорът формулира цели. Как ще се извършват тези цели зависи от обособените страни членки - изключително когато става дума за попречване на незаконната миграция. Но договорът позволява опцията за легална миграция ", сподели представителят на немското Министерство на външните работи. Той добави, че критериите за разрешаване на мигрантите да остават в приемащата страна и броят, който тя ще одобри, си остават прерогатив на съответната страна.
Договорът бе координиран от 193-те страни членки на Организация на обединените нации през юли. Той би трябвало да бъде подписан в Мароко през декември. Освен 4-те отказали се към този момент страни, има опасения, че още няколко европейски страни, като Полша, Италия и Чехия, също може да се отдръпват, отбелязва ДПА.
Словакия разгласи през днешния ден, че счита да поддържа контракта. Това разгласи външният й министър Мирослав Лайчак, представен от Словашкото радио и от ТАСС. "Глобалният контракт на Организация на обединените нации за миграция е един тип политическа декларация, която аз поддържам. Този документ не задължава никого с нищо. В него няма положения, които затвърдяват миграцията като едно от (основните) права на индивида. Никой не лишава компетенциите на страните в областта на миграцията. Словакия ще работи като мъдра страна, отнасяща се с отговорност към този въпрос ", акцентира той.
Лайчак направи това изказване след договаряния в Братислава с чешкия си сътрудник Томаш Петържичек. Вчера чешкият министър председател Андрей Бабиш се разгласи против присъединяване на неговата страна в контракта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР